Силно участие и обещаващи разработки в конкурса „Млад икономист 2017“

 Традицията вече се наложи във времето и днес честването на Деня на икономиста /определен за 11 юни/ е съпроведено с едно особено емоционално събитие, което отчита участието в една благородна и творческа надпревара. Става дума за националния конкурс „Млад икономист 2017“, който отбеляза своя 13-ти рожден ден.

Преди оповестяването на победителите в конкурса и награждаването им, с кратко, но с висок емоционален заряд приветствие към участниците в тържеството, представители както на различни поколения от икономистите в България, така и привърженици на различни теоретични концепции и решения, се обърна проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на УС на Съюза на икономистите в България.  От името на всички тя отдаде заслуженото уважение към учредителите на Съюза   на икономистите, активни радетели и обществени дейци, които през трудни исторически времена са осмислили и въздигнали идеята за общественото единение на икономистите в България в полза на народното добруване. Днес наследниците на  Българското икономическо дружество, което е едно от първите съсловни и професионални сдружения, създадени след Освобождението (1895 г.) са длъжни да пренесат безкористния стремеж за икономически напредък, който са имали първоучредителите. Според нея днес  в условията на сложни трансформации в глобален и европейски контекст икономиката на съвременна България се нуждае  в още по-висока степен от икономическата наука и съвременно икономическо управление, за да се постигне реален напредък в ускоряването на стопанския растеж и  повишаването на общественото благосъстояние с оглед на икономическото и социално сближаване с развитите страни в хода на икономическата ни интеграция в Европейския съюз. Темата на тазгодишния Национален конкурс :  “Млад икономист 2007г: Гласът на младите за силна икономика!“ е посветена на „Икономическото неравенство в 21 век“.

В приветствено слово председателят на националното жури на конкурса проф. д-р ик. н. Нено Павлов, зам.-председател на СИБ, изрази задоволство и уважение към положения труд на младите участници, които по най-добрия начин проявяват своите въжделения, мъдрост и изследователски умения и целенасочено търсят креативния ключ на очакваното по-добро бъдеще. „В аналитичността и критичността на вашите есета откриваме визионерство и капацитет за бъдещото развитие на българската икономика и социално благосъстояние.” – каза още проф. Нено Павлов. Той отчете, че в тазгодишния конкурс са били представени общо 94 разработки от 121 участника от 13 университета и 15 професионални гимназии. Най-активно участие в конкурса са взели участниците от Университета за национално и световно стопанство – 11 разработки от 12 участника, Икономически университет – Варна  – 5 разработки от 7 участника, Стопанска академия – Свищов – 4 разработки от 4 участници, Югозападен университет с 3 разработки от 3 участника.

От средните училища лидер в участието е Националната финансово-стопанска гимназия от София – 8 разработки от 11 участници, ФСГ „Атанас Буров“ – Хасково – 7 разработки от 8 участника, ТГ „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора – 3 разработки от 4 участници, Професионална гимназия по икономика „д-р Иван Богоров“ – Варна – 3 разработки от 5 участници. Общият брой на наградените разработки са 20, от които 10 награди за класиралите се на призовите първо, второ и трето място и 10 специални парични и предметни награди за много добро представяне в националния конкурс.

Накрая Управителният съвет на Съюза на икономистите в България изказа искрена благодарност за финансовата подкрепа на генералния спонсор и съорганизатор на конкурса Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, за подкрепата и партньорството на Българска стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Холдинг „Стара Планина” , Холдинг „Корпорация за технологии и иновации” АД – Пловдив, „Етик Финанс” АД –  Пловдив, Международен панаир Пловдив, Дипломатическо представителство на Чехия в България, Фондация „Атанас Буров” – София, Фондация „Проф. д-р В. Гаврийски” – София, Фондация „Проф. д-р Минко Русинов” – Свищов и ФНТС.

 

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *