Симеон Дянков: Повишението на ДДС е последната мярка

София /КРОСС/ Април е месецът, в който ние ще видим ясни сигнали, че икономиката излиза от кризата. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Това по думите му, ще бъде определящо и за нивото на ДДС. Според Дянков обаче, повишаването на данъка ще смъкне потреблението и трябва да бъде последната мярка. „Трябва да се направи всичко възможно преди да се вдига ДДС. Днес ще излязат данните на Европейската комисия за стопанската конюнктура за април. Ако данните за България са положителни, това означава, че нашият бюджет за 2010 г. е правилен и донякъде ще се намали стреса около допълнителните мерки, които трябва да се предприемат”, каза финансовият министър.
Средно всеки процент вдигане на ДДС от средата на годината ще донесе около 350-400 млн. лева допълнително в хазната. Това показват разчетите на финансовото министерство.

Ако този месец се преборим с дефицита, който имаме през първото тримесечие, тогава ще имаме една добра година, посочи Дянков. България вече е с по-висок кредитен рейтинг не само от Гърция, но и от Португалия. Това показва, че сме направили бюджета, така че да имаме добра финансова стабилност, изтъкна той. По думите на Симеон Дянков,  през последните 5 месеца е отчетено повишаване на износа средно с около 10% месечно. Все още обаче падат нивата на вноса, в застой е и вътрешното потребление. „Това, че вносът пада от една страна е добре, защото външнотърговският ни баланс се подобрява много ясно. Все пак вътрешното потребление трябва да се събуди, и най-вече строителният сектор. Повишаването на ДДС ще удари главно потреблението в страната и затова е по-добре да избегнем неговото качване”, обясни финансовият министър.

Много съм доволен от митниците, но искам да видя още приходи от НАП, каза още Симеон Дянков: „Митниците, освен да събират повече, трябваше и да връщат много пари на тютюнопроизводители и вносители на цигари, на селски стопани, за горива, понеже предишното правителство не беше връщало акцизи и ДДС. За първите три месеца са върнали около 250 млн. лева”.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *