Симптоми на кризата у нас е имало още през миналата година, смята Гарабед Минасян

В последното тримесечие на миналата година се появиха най-ярко кризисните индикации в българската икономика. Наблюдаваше се едно почти масово бягство от българския лев. БНБ за последното тримесечие реализира нетни продажби на чуждестранна валута на евро в размер на 1.2 милиарда, което е 9-10% от чуждестранните валутни резерви на страната. Това каза доктор Гарабед Минасян от Икономически институт на Българска академия на науките, бивш заместник-председател на Българска народна банка.
След катастрофалната криза от 1996 – 1997 г. валутните резерви на страната ни са се увеличили повече от 9 пъти. За сметка на това през последното тримесечие на 2008 г. се забеляза сериозно изтичане на средства. Забелязва се и намаление на индексите на продажбите в промишлеността, което донякъде е традиционно за края на годината.
Според българското населението предпочита да отлага консумацията на услуги и стоки, които не са спешни.
Досега не сме наблюдавали спад на инвестиционната активност. Делът на капиталообразуването на инвестициите в нашия БВП се задължа на изключителни нива през последните години от 37 на сто от БВП. При такова високо натрупване не съумяваме да реализираме по-висок икономически растеж. Това означава, че има неефективно разпределение на инвестициите в страната особено през последните години, каза той. Според Гарабед Минасян страната ни е можела да постигне много по-голям икономически растеж. Това не се е случило заради нарастването на инвестициите в отрасли като недвижимите имоти и строителството – а именно те стоят в основата на възникналата финансова и икономическа криза.
С около 16% са спаднали преките чуждестранни инвестиции през последното тримесечие на миналата година, каза още той. Спад се наблюдава в същите отрасли – при операциите с недвижими имоти, във финансови посредничество, в хотели и ресторанти.
Лошо е, че в момента официални и висши представители на държавата си позволяват да генерират объркани послания както към населението и към икономическите агенти, каза Гарабед Минасян. Това говори за неподготвеност, смята той.

Източник Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *