Сингапур облекчава паричната си политика за втори път през 2015 г.

За втори пътпрез тази година Сингапур облекчи паричната си политика, което изпрати валутата му до най-високото ѝ ниво спрямо американския долар от над месец. С това страната се присъедини към другите световни централни банки, които се опитват да повишат икономическия растежна фона на спадащата инфлация, предава Bloomberg.

Градът държава представи слаби икономически данни за трите месеца до края на септември, като според предварителните данни, оповестени в сряда, БВП е отчел скромния ръст от 0,1 на сто – малко по-силен резултат от очакванията на икономистите за свиване с 0,1 на сто, пише и Financial Times.

Централната банка на страната (Monetary Authority of Singapore, MAS), която използва обменния курс като един от основните си политически инструменти, направи извънредно изявление, казвайки, че „леко“ ще намали темпа на поскъпване на валутата спрямо тези на търговските си партньори.

От 22 анкетирани от Bloomberg анализатори 15 заявиха, че са очаквали подобна стъпка на централната банка.

Градът държава използва валутата си, а не лихвените проценти, като инструмент за управление на паричната политика, за да поддържа стабилно поскъпване на валутата спрямо кошница от основни валути, включително американския долар. Сингапурският долар поскъпна с 0,5 на сто след решението, което отразява очакванията за по-агресивен ход от управляващите органи. От началото на годината валутата отслабна с 5,2 на сто спрямо щатския долар.

Това е едва втората извънредна промяна на политиката от терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2011 г. за MAS, която има насрочени едва по две изявления на година. По-рано през тази година банката взе подобно решение като отражение на ефекта на падащата цена на петрола върху перспективите за последните няколко месеца.

По-рано днес Сингапур ревизира нагоре данните за БВП за второто тримесечие до ръст от 2,5 на сто спрямо спад от 4% по-рано. Данните показват, че годишният темп на растеж на малката островна държава в Югоизточна Азия през 12-те месеца до края на септември е 1,4 на сто, което е спад с 0,6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и най-слабото темпо на нарастване от три години насам.

Свиването е най-силно в производствения сектор, който спада с 6 на сто през третото тримесечие спрямо същия период година по-рано, задълбочавайки спада от 4,9 на сто през предходните три месеца. Министерството на търговията и промишлеността заяви, че спадът на сектора се дължи до голяма степен на пониженията в производството в сектора на електрониката, биомедицинското производство и транспортната техника.

Сингапур става петнадесетата страна, която облекчава паричната политика от началото на годината, докато политиците от Европа до Канада и Индия се борят с нарастващата дефлация и забавящия се световен растеж.

„Практически те се опитват да се задържат на предни позиции“, като действат преди насрочения за април преглед на политиката, заяви Сун Сен Вун, икономист в сингапурската компания CIMB Research. “Вече видяхме толкова много централни банки да действат.

Европейската централна банка (ЕЦБ)обявипрограма за количествени улеснения през януари. Канада, Дания и Индия намалиха основните лихвени проценти. Много други могат да последват – Bank of Japan заяви, че страната трябва да действа изобретателно при евентуален следващ паричен стимул, а тайландските политици са под нарастващ натиск да намалят лихвите.

Страните, които целят по-евтини валути, се сблъскват с ограничения брой на големите икономики, в които политиците са спокойни заради поскъпването на валутите им. Изключенията включват САЩ иШвейцария, която този месец изостави ключовото си привързване към еврото. В Австралия централната банка неколкократно сигнализира, че би предпочела по-нисък обменен курс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *