Синдикатите искат: Ремонт на бюджета

Увеличените приходи в бюджета да отидат за посрещане на спешни и неотложни разходи в критични сектори. За това призова лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него актуализацията на бюджета за тази година е неизбежна. Той посочи, че има редица институции на бюджетно финансиране, които не са разчетени за 12 месеца и ако няма допълнително финансиране, се очаква ескалиране на напрежението.

„Драстичен пример е Агенцията за социално подпомагане, където служителите получават по-малко от тези, за които работят, т.е. хората на социални помощи“, заяви Димитров пред Нова тв. Тежко е положението и в Агенцията за борба с градушките, където също се очертава да останат без заплати до края на годината. „Без актуализация на бюджета тези сектори ще избухнат през есента“, предупреди Димитров. Той заяви, че вече е водил разговори с финансовия министър Владислав Горанов. Според лидера на КНСБ Горанов ще пристъпи към ремонт на бюджета след месец и половина.

Енергетиката е секторът с най-голямо огнище на напрежение и особено в Мини „Марица-изток“, на които НЕК дължи над 400 млн. лв., сочат данните на синдиката.

Увеличението на цената на тока за индустрията с 18% от 1 август вече се отразявала негативно на фирмите. Пред „Стандарт“ председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че има фирми, които орязват персонал, за да посрещнат по-високите си разходи за производство, а други са спрели социалните придобивки за работниците си. „Очакваме след 1 ноември цената на тока да се върне на старото ниво“, заяви в Добрич Симеонов. Той подчерта, че работодателските организации са отложили протестите си, но не са се отказали от тях. Синдикатите също предупредиха, че ако КЕВР не преразгледа решението си до 1 ноември, ще има напрежения.

„Големите притеснения на синдикатите обаче са свързани с липсата на кадри и ниските възнаграждения в реалния сектор“, е мнението на Пламен Димитров. „Пазарът на труда в България се оголва драматично, демографията е катастрофа“, коментира лидерът на КНСБ. В последните 6-7 години между 40 000 и 60 000 души напускат страната трайно всяка година, това прави по 100-170 души на ден, каза Димитров. 20% от завършващите средно образование пък са готови да напуснат страната трайно, като една от причините са ниските доходи. „Затова бизнесът трябва да преосмисли позицията относно заплащането, вместо да се оплаква от липса на кадри“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *