Синдикатите седнаха на раздумка със сговорчиви фирми

Синдикатите така и не се споразумяха с работодателските организации и нарочиха няколко фирмени раководства като представители на национално-отговорния български бизнес.  Така тези няколко предприятия и двата основни синдиката са се обединили около тезата, че проблем на предприятията в България е липсата на кадри и сивата икономика.

Това стана ясно след работна закуска на синдикатите с представители на бизнеса. Домакини бяха КНСБ и КТ Подкрепа, а от страна на бизнеса участваха ВМЗ Сопот, „Горубсо“ Мадан, „Агрополихим“, „Солвей Соди“ и др. По думите на синдикалните лидери днешната среща е опит да се продължи говоренето с бизнеса, което на национално ниво е прекъснато от някои от лидерите на работодателските организации.
През последните месеци отношенията на синдикатите и Асоциацията на работодателските организации в България силно се изостриха, като те контактуваха само чрез медиите, където участията им по-скоро приличаха на шоу. Бизнесът обвини някои работници, че били мързеливци, а синдикатите нарочиха работодателите, че за нищо не стават, щом не могат да платят поне минимална заплата от 510 лв. Основните им противоречия бяха по повод  равнището на минималния осигурителен доход /МОД/ и минималната работна заплата /МРЗ/.
Присъстващите на днешната среща представители на големи български предприятия са били на едно мнение със синдикатите, че браншовите договори би трябвало да се прилагат за всички компании. В момента има действащи 73 броя. Колективните трудови договори са около 2000 в България. С
Синдикати и бизнес са готови да разширят колективното трудово договаряне и с нови теми като намаленото работно време в металургията при новите инвестиции.
Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че има предприятия с регулация, която е писана преди 30 години, когато браншът е изглеждал по съвсем различен начин. Например съществуват архаични парадокси, че жени не трябва да работят в определени производства.
На срещата е поставена и темата за вноса на работници от трети страни. От синдикатите уточниха, че не са против да има внос там, където няма работна ръка, но трябва да се гарантира, че българските и чуждестранните работници са с равни права.
Лидерът на КТ“Подкрепа“ Димитър Манолов каза в отговор на въпрос, че синдикатът няма да протестира на 27-ми октомври с КНСБ. „Имаме аргументи за това. Решението го взехме на конфедеративен съвет миналата седмица“, допълни той.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *