Синдикати и правителство не се разбраха за БДЖ

„Разговорите ще продължат следобед в транспортното министерство. В момента сме на същото разстояние, на което бяхме и до момента“, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР и КРОСС.
Синдикалният лидер каза, че железничарите няма да стачкуват, ако до петък бъде постигнато споразумение. На 17 септември синдикатите обявиха, че подготвят нова стачка в БДЖ.  Според Димитров съкращенията са функция на програмата за преструктуриране и финансово оздравяване. „Ако и колко трябва да има съкращения извън текучеството, за които сме се съгласили, и за които трябва да има ясна визия, ние нямаме съгласие по това – какви и колко съкращения ще има”, заяви той. Синдикатите ще настояват на всяка цена за сключването на колективен трудов договор, без който няма да се съгласят на никакви мерки в компанията.
„Приватизацията на „Товарни превози” не може да бъде възприемана като панацея за бъдещето на „Пътнически превози“. Вследствие на дълговата криза, която има в БДЖ, трябва да се разгледат всички възможности – и за изплащане на задължения по стари кредити, и като бъдеща оптимизация на разходите в цялата система“, коментира Димитров пред „Фокус“.По-рано днес шефът на УС на БДЖ Владимир Владимиров обясни, че компанията вижда спасение в продажбата на „Товарни превози“ и на няколко губещи почивни станции.
По думите на министъра на транспорта Ивайло Московски до дни трябва да бъде актуализиран бизнеспланът за развитие на железниците.До петък трябва да предложим конкретните промени в тази актуализация, която да убеди всички страни, че това е правилният път и това ще е бъдещото развитие на железниците, коментира той.
Министърът на финансите Симеон Дянков пък припомни условията за подписване на договора за заем от Световната банка от 460 млн. лв.“Заемът ще се подпише. Въпросът е, че ще се подпише, когато видим, че има достатъчно вече допълнителни приходи в БДЖ, да могат да покриват поне лихвите по заемите, които в момента са тяхна тежест. БДЖ към момента има 800 милиона лева задължения, като една съвсем малка част от него се обслужва от Министерството на финансите и тя е по предишен заем към Световната банка, който изтича през октомври. Останалата част не се обслужват от 2007-2008 година“, каза още Дянков. Той нястоя „предвид все по-тежката обстановка, която се очертава в Европа от лятото насам и предвид подписването на заема“ железниците да се модернизират и преструктурират.  „Няма държавна гаранция. Аз като финансов министър не мога да дам тези пари, просто те да потънат по същия начин, както са потъвали в предното десетилетие“, категоричен бе вицепремиерът.
Той каза също, че за момента държавната субсидия от 222 млн. лв. за „Пътнически превози” няма да бъде пипана.“В кратък период трябва да се увеличават приходите. Въпросът е откъде да дойдат тези приходи – ако може да се вземат повече товари, скрап”, коментира Дянков. Той обясни, че тази година БДЖ е набелязало около 30 млн. лв. за тази година само от скрап, голяма част от тях вече са влезли. Приходите тази година са доста по-високи от миналата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *