Синдикати и работодатели в „канадска борба“ за осигурителните прагове

За 11-а поредна година, през най-горещия месец – август, бизнес и синдикати започват споровете за минималните осигуровки по браншове, а близо 5-6 години наред бизнесът не приема, че този модел работи и механизмът изобщо не е ефективен.

Нещо повече, работодателите твърдят, че той откровено пречи. Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев е категоричен: Миналата година бяха въведени драстични мерки. В Наказателния кодекс беше записано, че този, който не плаща социални вноски, това вече се преследва като престъпление. Ще видите, че най-съществените подобрения са в събирането на осигурителните вноски. При това нарастване на осигурителните вноски не виждам защо трябва да се проведе такава неясна практика.

Синдикатите обаче са категорични, че договарянето изсветлява икономиката. Дори предлагат при отказ по административен път да се налага 10-процентно нарастване на праговете, над средния договорен. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ скача: Който не иска това, иска да каже, че иска сив сектор, иска да плащаме заплати под масата, иска да лъже държавата, иска хората да не получат пенсии, когато се пенсионират.
Той допълни, че все още, нито един работодател не е осъден за укриване на осигуровки.
И така години наред тези срещи между работодатели и синдикати се въртят около едно и също нещо и единственият ефект който се постига при тях е, че в медиите синдикатите се представят като лигитимна организация за защита на интересите на наемния труд, докато в останалото време на годината няма и бледа сянка на намеса на синдикалисти при многобройните и все по-масови случаи на несправедливо и дори нечовешко отношение към работниците в много родни фирми.
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *