Синдикат се закани да осветли сивата икономика

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви на пресконференция, че синдикалната организация заедно с партньорски асоциации започва проект,  насочен срещу сивата икономика в четири основни сектора – ремонт и поддръжка на моторни превозни средства; строителство; селско стопанство и лека промишленост. Проектът ще продължи една година и се казва „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.
Предстои да се направи изследване за това каква е ситуацията в момента в тези четири сектора, каква част е сивият сектор и недекларираната заетост, като на база данните ще се направи картографиране по региони. След изследването ще се проведе национална кампания в периода май – септември месец в цялата страна.
Ще се разработи още и интерактивна платформа за подаване на сигнали за злоупотреби, но и за позитивни практики, за да се види къде са светли секторите. Накрая ще бъдат предложени пакет от мерки срещу сивата икономика, които ще включват и законодателни промени, инициирани от водещият синдикат у нас.
Според изнесените на пресконференцията данни от МВФ за 2017 г. България е от държавите със сериозно присъствие на сивата икономика, тя варира между 19,2 и 29,6 процента. Пламен Димитров отбеляза, че в европейски план все още липсва мащабно проучване на неформалната икономика по единна изследователска методология.
Беше отбелязано, че държавата губи стотици милиони лева от ДДС и данък печалба заради това, че няма регулация на ремонтните дейности и техническото обслужване на пътните превозни средства. Което имало и отношение към безопасността по пътищата – това е заключението на експертите от  този синдикат.
Множество нарушения на трудовите правоотношения, при безопасността на работа и изплащането на възнаграждения имало и в сектора на строителството. Част от тези проблеми били основни и за леката промишленост, в частност текстилната. Според анонимна анкета на Федерацията на назависимите федерации от земеделието, проведена в няколко области от страната, недекларираната заетост при земеделието е 80 процента.

След България с най-висок дял на сивата икономика са Румъния с 29,1%, Литва с 28,5%,Естония с 28,2% и Латвия с 26,1%. В Гърция той е 23,6%, а средният дял на сивата икономика в ЕС достига 16,8%.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *