Сините дали близо 150 000 лева за депутат в кампанията за 41 НС

Депутатите на Синята коалиция се оказват най-скъпи, ако се съди по дадените от политическите сили средства за предизборна кампания и спечелените места в 41-то Народно събрание. Като се позова на публикувания от Сметната палата одитен доклад за приходите и разходите на партиите в кампанията за парламентарния вот, Дарик изчисли, че един депутат е струвал на Синята коалиция близо 148 000 лева. Пак на база съотношение разходи за кампанията-брой депутати, около 55 000 лева е струвал един народен представител на Коалиция за България, а около 54 000 лева е цената на депутат от Ред, законност и справедливост. Едва 8154 лева излиза народният представител на ГЕРБ на база изхарчените пари в кампанията. Още за доклада на Сметната палата.

Четири от формациите, участващи в изборите – Коалиция за България, Синята коалиция, ДПС и НДСВ, са надхвърлили разрешения по закон размер на средствата за предизборните си кампании на парламентарния вот на 5 юли. Разходите на една партия в кампанията за парламентарните избори не трябваше да надхвърлят 1 милион лева, а за коалицията разрешената сума беше 2 млн. лева. Нарушенията са констатирани в публикуваният одитен доклад на Сметната палата, която провери приходите и разходите на партиите както в кампанията за българския парламент, така и в тази за избор на членове на Европейския парламент.

След проверката на Сметната палата е установено, че Коалиция за България е изхарчила в кампанията за парламентарните избори 2 208 559 лева. Синята коалиция е надхвърлила със 114 894 лева разрешените по закон 2 млн. лева.

ДПС и НДСВ също са прекрачили финансовия праг за кампанията на партиите от 1 милион лева. Партията на Ахмед Доган надхвърля с 37 000 лева позволените разходи за агитация преди изборите, а НДСВ са изхарчили 12 000 лева над разрешения милион. Докато жълтите не успяха да вкарат нито един депутат в 41-я парламент, то според сметката „брой депутати – сума, изхарчена за агитация“, ДПС е дало около 28 000 лева в кампанията за спечелването на един народен представител. Цената на един депутат за Атака е над 11 000 лева.

С изхарчените близо 954 000 лева и спечелените 117 мандата ГЕРБ се оказва партията с най-евтини депутати на фона на средствата, дадени за предизборна кампания – един народен представител от партията на Бойко Борисов излиза 8154 лева.

Няма партия, която да е надхвърлила лимита от 2 млн. лева като разход за предизборната кампания за евроизборите.

И при вота за българския парламент и при изборите за евродепутати повечето партии имат разминаване между отчетените разходи и онези, които са установени при одита на Сметната палата като допълнителни, но недекларирани разходи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *