Синята коалиция: Поскъпването на горивата е безумно

Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Синята коалиция Михаил Михайлов по повод цените на горивата, предаде агенция Фокус.
Преди една година, точно преди летните отпуски, пак с колегата Иванов, говорехме за цените на горивата в България и начина, по който се формират, и за наглото отношение на петролните компании към българския гражданин, припомни той.
От началото на февруари до днешни дни, цената на петрола, варираше от 124 долара, днес цената е 103.2 долара. През февруари брентът беше с 20 долара по-висок. Цената на петрола беше 2,67 долара, в момента е 2,73 долара. Веднага сигурно петролните фирми ще кажат – да, ама долара. Доларът беше 1,47 до 1,51 долара, 3,4% е повишението на цената на долара.
Няма как да се обясни тази цена от 2,73 лв., която в момента е най-високата, при условие, че международната цена на петрола е с 20 долара по-ниска. В рамките на 4 месеца цената на петрола падна с 27 долара, но какво се случи на реалния български пазар – спадаше с по 2-3 ст. максимум, стигна до 94 долара брентът, изведнъж тръгна да се повишава на международните пазари”, каза Михаил Михайлов. Самият министър пред една телевизия днес си призна, че в България няма реален пазар на горивата, посочи той.
„Февруари месец 2011 г. сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя казва от 16 март – да има съмнение за картел. Днес сме 25 юли и няма произнасяне какво е станало”, припомни Михаил Михайлов.
Българските граждани и бизнес са подложени на истински терор с непосилно високите цени на горивата, коментира и депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов.
Според Синята коалиция правителството дава бонус преди всичко на „Лукойл“ и на някои други компании, които държат монопол в търговията с течни горива.
„Защо правителството не работи за създаване на конкуренция, а създава монопол в търговията с течни горива”, питат от Синята коалиция.
Цената, която се формира извън цената на суровия петрол, акциза и ДДС, от тази цена България – най-бедната страна в ЕС, има 18 позиция. 17 страни имат по-ниски разходи от страната ни. Как така?, питат от Синята коалиция.
Още преди 4 месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с определение и заяви, че дава едномесечен срок на 4-те компании, сезирани за евентуален картел в течните горива, припомни той.
Защо КЗК, при този драматичен скок на цените на течните горива, не излезе най-после с решение? Защо КЗК вече 1 година бави отговора на въпроса – има ли злоупотреба от „Лукойл”, пита Иванов.
В 2008 г. през декември излезе Директива на ЕС относно течните горива, в които има разпоредба, която в продължение на 3 години управлението на ГЕРБ не транспонира. Това се прави умишлено, с което не се позволява да има конкуренция в пазара на горива в страната, смята Иван Иванов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *