„Сирма груп“ иска да купи софтуерната „Сайънт“

 

`

`

И двете дружества разработват основно технологии за чуждестранни пазари и са с български собственици. В следващата седмица КЗК ще приема становища от трети страни, за да прецени дали придобиването би довело до концентрация. Забраната изглежда малко вероятна предвид многото работещи IT фирми в страната и сумарните общи приходи на двете сливащи се компании, които са под 60 млн. лв.

„Стратегията за растеж и развитие на „Сирма“ изрично предвижда, че освен органичен ръст ние ще търсим придобивания, които или да увеличат производствения ни потенциал, или да отворят нови пазарни ниши пред нас. „Сайънт“ предлага и двете.`

Сирма груп холдинг" приключи сделката за дела на NEVEQ в "Онтотекст"

Ръководствата на „Сирма“ и „Сайънт“ считат, че дружествата си подхождат идеално“, коментираха от „Сирма груп“ пред „Капитал“. Те добавят, че при сделка „Сайънт“ ще продължи да работи като специализирано в конкретни вертикали дъщерно дружество, но отлагат по-подробен коментар заради процедурата в КЗК.

„Сирма“ е единадесетата по големина софтуерна компания по приходи в България според класацията на „Капитал“ К100 с консолидирани приходи за 2020 г. 59.5 млн. лв. и 3.7 млн. лв. печалба. „Сайънт“ е около десет пъти по-малка: 6.28 млн. лв. приходи за 2020 г. и 39 хил. лв. загуба.

Ако сделката се случи, тя по всяка вероятност би била най-голямото чисто вътрешно придобиване поне от 2018 г. насам, когато „Скейл фокус“ купи „Ъпнетикс“ за около 5 млн. лв. През последните години сделки между български компании почти липсват, като най-често купувачите са чуждестранни.

Кой е купувачът, кой е продавачът

„Сирма груп холдинг“ е листната на Българската фондова борса (БФБ) и към понеделник една акция се търгува за 0.48 лв. Пазарната капитализация е малко под 29 млн. лв. Компанията има две основни направления – продукти и решения, като те са разделени в отделни дружества, като „Сирма ентерпрайз системс“, „Сирма солюшънс“ и „Сирма медикъл системс“. Работата на „Сирма“ е насочена основно към банковия сектор, здравеопазване и ритейл. Холдингът е мажоритарен собственик и на компанията за софтуерни решения, базирани върху данни – „Онтотекст“. Към края на 2020 г. в групата работят общо 390 души.

„Сирма“ няма мажоритарен собственик, а има над 1000 акционери. С по-големи дялове са изпълнителният директор Цветан Алексиев (8.3%), Веселин Киров (7.9%), Георги Маринов (8.8%) и Чавдар Димитров (8%).

 

 

 

`

`

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *