Скандалното споразумение СЕТА е факт

Скандалното търговско споразумение  между ЕС и Канада, известно като СЕТА, влиза в сила от днес, 21 септември. Засега то ще бъде прилагано „предварително“,  докато не получи утвърждаване от парламентите на всички държави в ЕС. Досега СЕТА бе одобрено от Европейския съвет и от Европейския парламент. СЕТА предоставя за предприятията от ЕС, независимо от техния мащаб, нови възможности за износ към Канада.
Споразумението ще позволи на предприятията от ЕС да спестяват годишно до 590 милиона евро – сума, която досега плащат за мита върху стоките, изнасяни за Канада. От утре СЕТА премахва митата за 98 на сто от стоките, обменяни между ЕС и Канада.
По силата на споразумението дружествата от ЕС ще получат достъп до канадски обществени поръчки, съобщи Еврокомисията. Малките предприятия ще спестяват време и пари, например като избягват двойните изисквания за изпитание на изделията, дългите митнически процедури и скъпоструващите правни разноски. Ще бъдат създадени нови възможности за европейските земеделци и производители на храни – те ще могат да изнасят за Канада сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци.
На пазара в ЕС ще бъдат внасяни само стоки и услуги, които напълно отговарят на всички европейски изисквания. Внасяните по СЕТА стоки ще бъдат съобразени с условията за безопасност на храните, включително за генетично изменените изделия или забраната за продажба на обработвано с хормони говеждо месо. ЕС и Канада подписаха СЕТА на 30 октомври 2016 година.
Падат и визите за граждани при пътувания между страни от ЕС и Канада.
На 15 февруари тази година ЕП одобри споразумението. На 16 май Канада ратифицира СЕТА. Така стана възможно временното прилагане на споразумението. СЕТА ще бъде прилагано изцяло, след като всички държави от ЕС го ратифицират според националните си конституционни изисквания. когато СЕТА влезе изцяло в действие, нова съдопроизводствена система в областта на инвестициите ще замени действащия механизъм за уреждане на спорове между инвеститор и държава.
В Европа 31 милиона работни места зависят от износа. Износът на стоки за един милиард евро подкрепя създаването на 14 000 работни места в ЕС.

Масовите протести против споразумението, особено в Германия, Белгия и други западни страни, бяха пренебрегнати от правителствата и парламентите на тези страни под натиска на САЩ/които икономически не могат да се разделят от Канада по много причини/, така че подводните камъни от това съглашателство тепърва ще разбиват по-малките играчи от европейската бизнес флотилия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *