Скандалът около Фонд „Научни изследвания“ расте като лавина

Това показа проверката на инспектората на Министерския съвет,  съобщи пред в. „24 часа“ председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков.
Въпросната комисия към фонда  е отстранила 628 от общо 1094 кандидатстващи научни предложения още на първия етап от класирането. Съдбата им е решена още преди разглеждането по същество в конкурса от последната сесия на ФНИ (за 2012 г.), уточнява Стоичков.
Пред в. „Сега“ той разкри още, че тримата членове на комисията, разглеждала проектите, са били назначени за главни експерти, без да покриват някои от главните изисквания за длъжността – тригодишен опит и квалификация. Това е само част от информацията, фигурираща в 100-страничния доклад на инспектората.
Според него 11 фирми са класирани неправомерно в рамките на конкурсната сесия. На втория етап проектите са оценявани от временни комисии, за които няма данни от кои институти на Българската академия на науките (БАН) и висши училища са излъчени. При разлика от 10 точки в оценките на двамата рецензенти за дадено проектно предложение то се е давало на суперрецензент, чиято оценка се е признавала за крайното класиране. Скандалното тук е, че самите суперрецензенти са се определяли незаконно, без ясни правила, е показало разследването.
Налице е и случай на „двойнствена роля“ на засегнато лице – преподавател от Нов български университет (НБУ), който е бил едновременно ръководител на проект и рецензент, като по този начин е давал оценка на конкурентните проекти. Консултантската компания „Агенция ДФК Груп“ ООД пък е сключила договор с Фонда, за да оцени процедурите по закона за обществените поръчки до края на 2012 г., и е получила парите си – 12 900 лв. без ДДС, на петия ден след подписването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *