Скандал заплашва сезона в Слънчев бряг

Собственици на хотели и заведения в комплекса скочиха срещу министъра на икономиката Трайчо Трайков, съобщава Burgas24.bg.
Вчера стана известна идеята националните курорти да бъдат обявени за селища с особен статут.  Сред тях са „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“, „Дюни“ „Боровец“, „Пампорово“ и др., в които не живее постоянно местно население.
След извънредно разширено събрание собствениците заявиха, че не желаят Трайков да представлява техните интереси, защото не дойде на срещата. Те обвиниха държавното акционерно дружество в рекет и заплашиха, че ако до 14 дни не започнат преговори за прехвърлянето на инфраструктурата на комплекса на община Несебър, започват реални протести.Така в разгара на сезона най-големия комплекс по Черноморието може да се окаже блокиран.
Хотелиерите недоволстват, че трябва да плащат два пъти такса – веднъж на община Несебър и веднъж на Акционерното дружество, което е 75% държавна собственост.“В настоящия момент „Слънчев бряг“ АД претендира към хотелиерите да изплащат една инфраструктура такса, затова че курорта ще осъществява пропускателен режим, че ще разполага пунктове-КПП-та за пропускателен режим, че ще извършва реклама, видео-наблюдение и куп други дейности, които хотелиерите не са поискали от това дружество“, коментира Сава Чоролеев, който е и концесионер на плажа.
За сезона сумата е 3 млн. лева, разпределена между собствениците, но те не смятат да плащат на акционерното дружество, тъй като, по думите им, нямат отношения с него. Хотелиерите настояват собствеността на улиците и алеите в комплекса да бъде прехвърлена безвъзмездно на община Несебър, за да се избегне двойното им облагане. Те настояват и общината бързо да влезе в ролята си на собственик, за да се разреши проблема с инфраструктурата, който е от около 10 години.
„Днес Слънчев бряг се разграничава от министър Трайков и считаме, че той не е министър на целия туризъм на България. Той е майка за едни и мащеха за други“, негодува Елена Иванова, председател Съюз на собствениците.За нас определено е мащеха и смятаме, че туризмът определено няма работа в това мегаминистерство, добави тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *