Скандал заради комисията по конкуренция

Управляващите преназначиха състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по скандален начин, заявиха Иван Костов и Мартин Димитров. Съпредседателите на Синята коалиция казаха това пред журналисти в парламента, предаде БТА. Тази комисия е вреден орган в този си състав, заяви лидерът на ДСБ.

В началото на днешното пленарно заседание, по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, като първа и допълнителна точка влезе избиране на състава на КЗК и намаляването му от 7 на 5 души.

За председател на антимонополната комисия бе преизбран Петко Николов, а бившият говорител на ЦИК Александър Александров, който в предишния състав беше заместник-председател, след редуцирането на КЗК, остана неин член.
Това предизвика бурна реакция от страна на сините в парламента. Мартин Димитров видя в назначението му награда, за това, че той е бил човекът в ЦИК, който се е опитвал да попречи на регистрацията на новото ръководство на СДС.

„Очевидно има споразумение между БСП, ДПС и ГЕРБ за преизбиране практически на същия състав“, добави Костов.
Според него това е лоша практика за управление, което иска да преодолее наследството на тройната коалиция.

Десните разкриха, че предложението за състава на КЗК е било внесено в деловодството на парламента на 21 септември в 16.00 часа. По номинациите не е имало дискусии в комисиите, дори и в икономическата, кандидатите не са били изслушани, за да обяснят какви са приоритетите им.
Лидерът на СДС припомни, че временната анкетна комисия, определена от този парламент да провери назначенията на Тройната коалиция, е стигнала до извода, че Петко Николов е близък на НДСВ, а Александър Александров – до БСП.

Сините изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което се казва:
„Изразяваме острото си възмущение от преназначаването на вече компрометирани членове на КЗК. Особено скандален е повторният избор на Александър Александров. Като член и говорител на ЦИК от квотата на БСП, той беше организатор на опитите да бъде възпрепятствана регистрацията на нашата коалиция за изборите през 2009 г. Припомняме ви, че тогава лично вие се противопоставихте на този опит на Тройната коалиция да осуети участието на Синята коалиция в изборите”.

„Въпреки негативната оценка, че тези хора са представители на лоши практики на тройната коалиция, ГЕРБ ги преназначава по скандален начин, преди почивен ден, без дебат и изслушване в комисия“, коментира Димитров.
Той заяви, че колегите му от парламентарната група ще се противопоставят по всякакъв начин на подобни практики.

Костов добави, че преди време СДС и ДСБ са поискали КЗК да атакува и да спре сделките за БТК и концесията за магистрала „Тракия“, но това не е станало. Той напомни, че десните са предложили функциите на комисията да се поемат от Върховния касационен съд.

От Синята коалиция заявиха, че няма да предлагат свои представители в КЗК, защото назначенията трябва да са на професионална, а не на политическа база.

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова опонира на Димитров и Костов, като обясни, че предложенията са професионално обосновани. Тя отрече номинациите да са партийни и предположи, че ако ГЕРБ беше лансирал нови имена, отново е щяло да има критики.
„Предложенията ни са хора, които повече от седем-осем години са в комисията, добре познават материята и са с добри оценки от Брюксел“, каза Фидосова.
Тя допълни, че имала добри впечатления от Александров като професионалист. „Аз лично имам малко негативно отношение към това, което беше сключено за автомагистрала „Тракия“ и БТК, но не съм запозната с документацията“, каза още Фидосова по повод думите на лидера на ДСБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *