Скандал: Продават пасища за стотинки на националния търг

За това алармира пред БГНЕС Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“.
 
От Министерството на земеделието и храните вече обявиха, че ще предложат за продажба на търг 154 000 дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) с поименни компенсационни бонове на обща стойност 47 млн. лева. Те обясниха, че това е сбор от средните начални тръжни цени на земите, предложени за територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София град. На търговете се обявява началната тръжна цена за декар.
Тома Белев констатира, че във Видин се търгуват големи площи в с. Горни Лом, община Чупрене. „Те са основно пасища и пасища с храсти, които са във високата част на планината, което практически представлява почти всички високопланински пасища на масива на връх Миджур“, каза той.
Белев пресмята, че средната цена за имотите, която се търси е от около 80 лв. на декар. Между 60 и 140 лв., но средно за цялото землище е 80 лв. на декар и така пресмята, че това е около 8 ст. на квадратен метър. „Доста смешна цена, особено като отчитаме, че цялата сделка се извършва с компенсаторни записи. В петък компенсаторните записи се търгуваха за 18 ст. за лев, което означава, че бъдещият собственик ще придобие високопланинските пасища на Миджур за по-малко от 2 ст. кв. м“, подчерта Белев. Справката за цената на компенсаторките е негова в Българска фондова борса.
„Когато говорим за цел комасация и имате примерно 2 декара в едно землище държавни имоти, добре – нека да се продават, но тук става въпрос за 8 000 декара, както и в други землища има огромни площи, от които се търгуват. Тоест тук говорим за преобладаваща собственост в едно землище. Тоест тя ще бъде прехвърлена от държавата на частни компании“, подчерта Тома Белев.
Затова, че се търгуват пасища, той има две основни притеснения, първото от които е в цената. „Не може да се търгуват държавна земя за 8 ст. и още повече, че само плащанията, които се извършват по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) биха възвърнали тази инвестиция за по-малко от една година“, пресмята Белев.
Второто, което според него е притеснително, е това, че се търгуват огромни площи във високата част на планината. „Българската държава винаги е имала политика за запазване на тези високи планини като държавна собственост, включително е отчуждавала огромни имоти в началото на XX век. Само да припомня, че за Витоша цялата висока част е отчуждена през 1926 г. срещу 3 млн. лв. Това се е извършвало и в другите планини точно с цел уедряване на собствеността, докато това, което се извършва в момента, води до раздробяване на собствеността. Това не е полезно за никого“, обясни експертът.
Белев до момента е видял обявите за търговете за Бургас, Варна и Видин и подчерта, че има огромни имоти от 800 – 1000 или 1200 декара или група имоти, които водят до такива площи от по 7000 – 8000 декара. „Считам, че тези имоти могат да се управляват ефективно и от държавата. Когато коментираме имотите от по 2-3 декара добре – няма проблеми, нека да се продадат, но когато коментираме такива големи площи – тук вече виждаме нещо съвсем различно. Тоест виждаме, че държавата се освобождава от ключова своя собственост, особено когато коментираме високата част на България – българските планини, което няма да бъде полезно нито за държавата, нито за обществото“, подчерта той.
Белев е категоричен, че няма излишни имоти, особено когато се търгуват за стотинки за кв. м. „Никой няма да продаде собствената си земя за 2 ст. на кв. м. Искам да видя този, който ще го направи“, заяви специалистът. Той подчерта, че с такива продажби, държавата загубва собственост, но всъщност държавата това сме ние, т.е. обществото загубва една публична и обществена собственост, която е от значение за запазване на ландшафта на България, за запазване на биологичното разнообразие, за запазване на природата ни. „Считам, че няма да е полезно за обществото тази собственост да стане частна“, подчерта той. Тома Белев заяви, че това се отнася до високопланинските пасища, а не до обработваемите земи, които също се продават на търг.
Министерството на земеделието беше потърсено за коментар, но тези дни никой не отговаряше на стационарните телефони в пресцентъра. Телефонът си не вдигаше и медийният съветник на министъра.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *