Скандал с банката на Бог

Санкцията идва по-малко от две седмици след като Държавният департамент на САЩ, посочи банката на Ватикана като потенциално уязвима за изпиране на пари.  Филиалът на JP Morgan в Милано, обяви, че ще закрие сметката си до края на месеца, тъй като банкерите на Ватикана не са били „в състояние да отговорят на исканията за информация за плащанията по сметката“.  Говорителят на JP Morgan в Милано е отказал да коментира случая, като се е позовал на конфиденциалността на клиента.
JP Morgan е търсил информация, тъй като през 2010 г, банката на Ватикана е била обвинена от властите в Рим в пране на пари.  Тогава изненадващо Еторе Готи Тедески, президент на финансовата институция, който е обект на разследване, е разпоредил замразяване на превод от 23 млн. евро в една от сметките на американския кредитор.  Скандалът накара Ватиканът да започне действия за промяна на законодателството за пране на пари в Италия, които в момента се обсъждат от йерархията на Римокатолическата църква.
Ватиканът има сложна история по отношение на финансовата прозрачност и коректност. Финансовото минало на църквата включва печално известното участие във фалита на най-голямата тогава частна банка в Италия, Banco Ambrosiano, през 1982 г.  Тогава президентът на кредитната институция, изпаднала в несъстоятелност, Роберто Калви, по прякор „Банкера на Бог“, беше намерен обесен под моста Блекфрайарс в Лондон. Полицията така и не можа да установи дали става въпрос за самоубийство или за убийство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *