„Скейл Фокус“: програмирани да растат.

„Скейл Фокус“ изглеждат програмирани да растат. От основаването им през 2012 г. приходите, печалбата и служителите им буквално се удвояват всяка изминала година. И да, секторът, в който компанията работи, е с бързо развитие – IT. Но зад постижението стоят усилие и явно продаваема услуга – софтуер по поръчка.

Миналогодишният рекорд при приходите и служителите на младата компания – съответно 9.5 млн. лева и 72 души, със сигурност ще бъде подобрен. За 2015 г. очакванията на ръководството са да постигне ръст от около 70% при продажбите (т.е. над 16 млн. лв.), а екипът вече достига 240 души. Тази година „Скейл Фокус“ премести централата си в Capital Fort на столичния булевард „Цариградско шосе“, а през миналата откри и втори голям офис в Пловдив. Компанията е създала и търговски звена в Германия и Великобритания.

„Скейл Фокус“ е основана преди почти четири години от петима души: Виктор Билянски, Галина Генова, Иван Ашминов, Пламен Цеков и Станимир Бойчев. По това време те вече разполагат със стабилен опит в IT индустрията. С натрупаното ноу-хау и контактите си започват да изграждат фирма за софтуер по поръчка от нулата.

Основателите си поставят много високи цели от старта. „В началото бяхме пет човека с доста опит в софтуерния бранш, които работехме за различни международни компании. Искахме да основем българска фирма, която да не повтаря грешката на други местни дружества“, коментира Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на „Скейл Фокус“. „Искахме да покажем, че може да се расте с по-бързи темпове и да се изгради компания, която да изгрее бързо на европейската и световната сцена.“

Ясно начертано начало

Всяко едно толкова амбициозно начало крие в себе си голяма доза риск. „Това беше доста рисково начинание – нямахме бранд и достатъчно хора. Но според нас имаше свободна ниша и липсваше българска софтуерна компания, която да предлага наистина качествено и гъвкаво обслужване, което ние искахме да предложим“, допълва Цеков.

„Някой път да почнеш на чисто позволява да премахнеш много грешки и премахва понякога натрупаната обремененост“, коментира той. Според него липсата на гъвкав подход към клиентите и изграждането на сплотен екип са причината останалите български фирми да не бъдат максимално ефективни.

В началото първите си клиенти привличат чрез контактите на основателите. Те успяват да убедят и няколко нови, което е голямо постижение предвид липсата на корпоративна история на фирмата. „Трябваше да се докажем пред всичките ни първоначални клиенти, че наистина сме правилната компания за тях“, пояснява Цеков.

„За първите три години изпълнихме, даже преизпълнихме бизнес плана си“, коментира Цеков.

Основната дейност на „Скейл Фокус“ може да се раздели на няколко направления. Първата и най-съществената е софтуерна разработка по поръчка. В нея се обхващат всички процеси при създаването на програми и приложения. Втората е предоставянето на технологични консултантски услуги, както и IT аутсорсинг. Така основният тип дейност все още продължава да е предоставянето на софтуерни услуги, разработки и поддръжка на приложения по поръчка.

„Скейл Фокус“ разчита в момента изцяло на собствено финансиране, което е осигурено от собствениците и от естествения растеж на компанията. В момента основните акционери са основателите, като към тях са прибавени и някои от мениджърския екип, привлечен впоследствие. В края на 2014 г. Виктор Билянски и Иван Ашминов разполагат с по 21.09% дял, Гриша Генов – с 21.06%, Пламен Цеков и Станимир Бойчев – с по 15.85%, Галина Генова – с 0.04%, а още петима – с по 1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *