Скокът на газа ще повиши цените

Скок на газа с 30% ще повлече нагоре цените на всички стоки. Бизнесът е в шок от решението на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за близо 30-процентно поскъпване на синьото гориво от 1 април.

. „Това е лудост. Скокът на газа ще се отрази и на цената на ел. енергията, и на всяко производство. Няма да има българин, който да не го усети по джоба си“, коментира Марияна Кукушева, шеф на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Според нея КЕВР взема лошо решение, което ще остане в историята.

„Това са хора, които не са платили и една работна заплата, затова не знаят за какво става въпрос. Бизнесът не може да променя внезапно цените на стоките, за които има дългосрочни договори. А и те трябва да бъдат конкурентни, ако се изнасят. При регулиран пазар на енергийните суровини е недопустимо повишение дори с двуцифрено число, а сега ни готвят цели 30% скок, каза още Кукушева.

Ако природният газ скочи с близо 30%, повишението при парното ще е с около 20%, посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. При положение, че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70% от общите разходи, това означава поне с 18-20 на сто промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа. Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, предаде БНР.

„Цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата „задължение към обществото“, която също се очаква да се повиши. Това ще окаже влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на „Топлофикация“, заяви той. Както „Стандарт“ написа, КЕВР предлага природният газ да поскъпне с 27,28% от април. Това е записано в доклад на ведомството, който ще бъде обсъждан публично два дни след изборите – на 28 март.

Това е второ увеличение на цената на газа от началото на годината. От януари горивото, което е основен ресурс на топлофикациите, поскъпна с 5%. Тогава не беше изменена цената на парното и топлата вода, въпреки че имаше основание, информира в.Стандарт. Най-вероятно обаче новото увеличение ще доведе до поскъпване на отоплението за битови нужди.

За предложения скок от КЕВР са взели предвид  цените на алтернативните горива, доставките, курса долар-лев и състоянието на „Булгаргаз“. В момента държавното дружество има дългосрочни задължения в размер на 24,7 млн. лева, краткосрочни от 57,7 млн. лева. Компанията дължи и данъци в размер на 26,9 млн. лева. През второто тримесечие на годината от „Булгаргаз“ са заявили и по-малко с 10% природен газ на основния си доставчик – руската „Газпром Експорт“.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *