Скок на лекарствата се крие в готвен проектодоговор

За това алармираха представители на 4 националнопредставителни пациентски организации и на  собственици на аптеки днес, информира БТА.
По време на събитието беше обяснено, че може да се получи ситуация, при която пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече, отколкото досега. Причината идва от това, че отстъпката, която до момента се правеше от фирмите производители на лекарства, вече ще се разпределя пропорционално между Касата и пациента.
„Към момента ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от НЗОК, остатъка се поема от производителите на лекарства под формата на отстъпка“, обясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.
Той допълни: „Ако едно лекарство струва 1000 лева и до сега касата реимбурсираше 750 лв. – фирмите производители покриваха останалите 250 лв. С новите текстове в закона обаче пациентът ще бъде принуден вече да заплати 75% от тези 250 лева в аптеката, която да преведе парите към Здравната каса“.
Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса одобриха единодушно новия договор за аптеките. Това обяви вчера Мирослав Ненчев, председател на БФС. По думите му контрактът ще бъде разписан до края на тази седмица.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *