Скок на такса смет в крайните квартали

Такса смет за гражданите ще скочи от 2020 г. като най-голямото увеличение ще бъде за хората в крайните квартали на градовете.

Това става с промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети окончателно от парламента. Като депутатите решиха новите текстове да влязат в сила през 2020 г., т.е. сред провеждането на местните избори през 2019 г. Така предстоящото повишаване на такса смет за гражданите няма да окаже съществено влияние на гласоподавателите по време на изборите.

Промените предвиждат размерът на такса смет да се определя според количеството изхвърлени боклуци или брой на ползвателите на услугата, а не както в момента на база размера на имота и в кой квартал на града се намира.

В първоначалния вариант се предвиждаше, че през всяка от първите 5 години след приемане на промените в закона, такса смет за всеки конкретен имот да не скача с повече от 20%. Но този текст отпада от приетите промени. Така скокът на такса смет за гражданите от 2020 г. може да бъде доста по-голям. В момента такса смет за имотите в центъра на големите градове е по-голяма от налога за жилищата в крайните квартали, защото данъчната им оценка е по-ниска. С промените за жилищата в центъра на София и в крайните квартали ще се плаща една и съща такса смет, ако в тях живеят еднакъв брой хора и хвърлят едно и също количество боклук.

Наред с това много фирми ще плащат по-малко за събирането на отпадъците, защото сега плащат налога на база притежавани имоти. И за да влязат същите пари в общината, такса смет ще скочи най-много за хората в крайните квартали.

Гражданите и бизнесът плащат такса смет за три отделни услуги – събиране и транспортиране на битови отпадъци до инсталации за тяхното третиране, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места.

С промените в закона за първите две услуги такса смет ще може да се определя според индивидуалното количество битови отпадъци за имота или брой ползватели на услугата в имота. За да се плаща според количеството боклук общините може да задължат хората да купуват определен минимален брой торби, с които да си изхвърлят сметта.

Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират. За услугата по поддържане на чистотата на обществените места такса смет ще може да се определя на база брой ползватели на услугата в имота или според неговата площ. Може да има и различни основи за определяне на такса смет за различните зони в общината, както и за различните категории задължени лица. Общините ще може да определят и други бази, на които да се пресмята такса смет, но само ако докажат, че реално не може да се приложат начините за изчисление на таксата, посочени в закона, информира в.Стандарт.

В големите градове обаче най-лесно ще бъде такса смет да се плаща на база брой ползватели в имота. За целта с промените в закона беше записано, че собствениците на имоти, както и домоуправителите трябва да дадат в общините данни за броя на хората, които живеят в съответното жилище. Като целта е данните, които подава собственика на имота да се засекат с тези от домоуправителя. Ако собственик на имот не обяви колко души живеят в него, или излъже, глобата е от 10 лв. до 400 лв., а санкцията за фирми е от 100 лв. до 3000 лв. Глобата за същото нарушение от страна на домоуправител е от 50 лв. до 1000 лв. Така реално се създава още една административна тежест за гражданите – при раждане на дете, при смърт на човек, или просто, ако двама млади решат да живеят заедно, ще трябва да се ходи в общината и да се подава декларация. В закона обаче не е посочено какво трябва да се направи, ако в средата на годината двамата млади се разделят и в жилището остане да живее само един човек, или просто наемателите се изнесат – общината ще връща ли вече платена за цялата година такса смет?

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *