Скъпият долар отложи вдигането на лихвите в САЩ

За Фед е все по-трудно да вървят в посока, обратна на останалата част от света, затягайки паричната си политика на фона на рязкото поскъпване на долара.

Снощи председателят на Федералния резерв и Федералната комисия за отворени пазари /FOMC/, Джанет Йелън даде ясно да се разбере, че повишаването на лихвените нива от сегашните им нулеви стойности ще започне преди края на тази година, но темпът на затягане на паричната политика ще е по-бавен от очакваното.

В доклада от заседанието на FOMC беше премахната думата „търпеливо“ по отношение на лихвите, но скъпият долар и ниската инфлация отлагат тяхното повишаване от сегашните нулеви нива.

Освен това от Фед ревизираха низходящо очакванията си за растежа на икономиката на САЩ.

„Само защото сме отстранили думата „търпеливо“ от отчета, не означава, че ще бъдем нетърпеливи,“ каза Йелън.

Според нея влиянието на скъпия долар върху износа води до „забележимо забавяне“ на растежа през тази година, въпреки че цената на щатската валута отчасти отразява силата на икономиката на САЩ.

Освен това поскъпването на долара задържа „цените на вноса и най-малко на времена база ще ограничи инфлацията.“

Йелън заяви, че подходящият момент за повишаване на лихвите е, „когато FOMC види продължаващо подобрение на пазара на труда и има достатъчна сигурност, че инфлацията ще достигне 2% в средносрочен план.“

Инфлацията, измерена по методологията на Фед беше само 0.2% през януари и остава под целевото ниво вече 33 месеца.

Вчера от централната банка понижиха очакванията си за икономическия растеж през тази година до 2.5%, при предишни прогнози за ръст на брутния вътрешен продукт от 2.8%. Очакванията за инфлацията бяха драстично намалени от 1.3%, до 0.7%.

Средната прогноза на членовете на FOMC за основния лихвен процент на Фед вкрая на годината намалява до 0.625%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *