Скъпият петрол надува инфлацията с 1 на сто

Доларът ще е 1,59 лв. в края на годината, прeдричат анализатори

Високите цени на петрола промениха очакванията на анализаторите за инфлацията у нас. 4,5% ще бъде поскъпването в края на годината. Само преди два месеца анализаторите прогнозираха 3,5%. Разчетите са на Агенцията за икономически анализи и прогнози от края на август. Според експертите в средносрочен план не може да се очаква да продължи поскъпването на петрола. Високите цени ще рефлектират върху растежа на световната икономика и това ще намали търсенето. Очаква се средногодишната цена за незабавна доставка на петрола за 2005 г. да бъде около $51 за барел.

В края на годината курсът на долара ще бъде 1,59 лв. През следващите години не се очаква сериозна промяна от това ниво, пише в анализа на агенцията.

За 2005 г. дефицитът по текущата сметка на страната ще достигне 9,2% от брутния вътрешен продукт. Това произтича основно от големия търговски дефицит, който се очаква да достигне 16% от БВП поради по-високите цени на енергийните продукти и на металите. През първото полугодие дефицитът по текущата сметка достигна 1372 млн. евро, при 961,9 млн. за същия период на предходната година.

В унисон с кредитната и инвестиционната активност в страната, през първите шест месеца на годината най-силно се увеличава вносът на инвестиционни стоки (с 468,5 млн. евро или 34,6%). Продължава да бъде твърде висок и ръстът на вноса на потребителски стоки. Главен фактор за това е експанзията на потребителските кредити в страната, която продължава въпреки опитите да бъде ограничена.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *