Скъпото евро спъва алкохолния ни износ

Между 27 и 32 процента е паднал експортът на български вина и други алкохолни напитки в Русия от началото на годината. Това съобщи Наталия Казакова, член на управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и изпълнителен директор на „Винпром“ – Русе, отбелязва „Монитор“.

Най-трудни за нашия износ са били последните 2 месеца на 2008 г. и първите два на тази. Според Казакова България вече е изместена от третото място, което имаше на руския пазар.
„Испанците заемат част от нашата ниша, като внасят в Русия големи количества евтини вина, каза тя. Импортът те осъществяват с танкери до руски пристанища. В Краснодарския край те са построили и завод за бутилиране на вино“, уточни Казакова.
Освен силната конкуренция причина за спада на нашия експорт е и скъпото евро и намалялото търсене в Русия заради кризата. Руският пазар е стихиен за чуждите играчи на него. За да се изнесе продукция, властите там искат – ни повече ни по-малко – цели 18 документа, които да съпровождат транспортираните количества.
Пазарът в най-голямата бивша съветска република е рисков, защото зависи от политически решения на различни нива. Средно по 3 – 4 пъти на година руснаците въвеждат промени в стандартите за внос на вино, като най-често се изменят правилата за изписване на етикетите върху бутилките. От февруари се заговори, че може да бъде въведено задължението да са лепи още един бандерол. Засега подобно решение не е взето, но няма да е изненада, ако в близо време и това стане, казват наши винари.
„Руснаците харесват българските вина, когато идват на почивка или правят делови пътувания у нас, но в родината си консумират френски или италиански вина, за да демонстрират финансово благополучие“, каза още Наталия Казакова.

„Засега Русия купува от България само най-евтините вина, като превес имат полусухите“, уточни тя.
Друг фактор, оказващ негативно влияние на българския износ на вино в бившия Съветски съюз, са скъпите бутилки, които нашите винари купуват от родните производители. Доскоро цените са били над 18,5 евроцента за едно шише, докато в Русия стъкленият амбалаж за алкохол се продава от 9,5 до 11 евроцента.
Според шефката на русенския винпром Наталия Казакова от страните в ЕС в момента най-перспективни за продажби на българско вино са Чехия, Словакия и Латвия. В богати страни като Германия и Великобритания нашите изделия трудно пробиват, колкото и на ниски цени да ги предлагаме, уточни тя.
В момента пазарът у нас е наводнен с нискокачествени вина от други страни от Евросъюза. Намаляващата заради кризата покупателна способност на българина увеличава продажбите на най-евтините вина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *