Скъп имот докара обвинение и на Ан. Василева

Съпругата на банкера Цветан Василев – проф. Антоанета Василева,  излезе със специално изявление, в което съобщи, че вчера й е било повдигнато „изфабрикувано“ обвинение за покупка на имот.
До този момент от прокуратурата не са съобщили, че жената на бившия собственик на КТБ е обвиняема.

През октомври 2014 години обаче Василева беше разпитвана в Столичната следствена служба, след като срещу нея и съпруга й беше образувано досъдебно производство за пране на пари заради скъпата им вила край Женева, Швейцария, която била оценена на около 20 млн. швейцарски франка. „Разпитаха ме като свидетел“, каза тогава Василева, която си тръгна без обвинения.  Половината от средствата (10 млн.) били лични на мъжа й, за които платил данъци, а за другата половина тя теглила кредит от швейцарска банка. Най-вероятно обвинението е именно заради тази вила.
В изявлението, публикувано днес на сайта на Цветан Василев, съпругата му  заявява:
„Обвинението, което българската прокуратура повдигна вчера срещу мен, е скалъпено от същия политико-олигархически център, който се опитва да унищожи моето семейство от три години насам. Причината, естествено, не съм аз, а моят съпруг Цветан Василев, който открито критикува властта и публично показва доказателства за корупция, изнудване и мафиотски обвързаности на най-високите нива на управление в държавата.
„Престъплението“, което ми се вменява, е покупка на фамилен имот, деклариран пред съответните държавни институции. Той е придобит след завършена пълна десетгодишна данъчна проверка на доходите на нашето семейство oт НАП и надлежно платени данъци.
Това обвинение цели да пренасочи общественото внимание и да продължи публичния линч, икономическите репресии и психическия тормоз, на който сме подложени от три години. В същото време, то е израз на отчаяние и страх. Политическата мафия много добре знае, че не може да ни принуди да мълчим, за да се откупим. Затова ще направят всичко възможно да ни спрат. Използването и малтретирането на държавните институции за лично обогатяване и преследване на политически и икономически противници е шокиращо и срамно. За онези от нас, които вярват в истината и правосъдието, това е и кошмар. Но ние няма да се откажем от каузата си, защото България трябва да има различно бъдеще. Правовият ред трябва да бъде възстановен, а човешките права – зачитани“.
В края на февруари прокуратурата обяви, че разследването по мегаделото за източването на „Корпоративна търговска банка“ е приключило и са повдигнати обвинения на общо 18 души от кръга около Цветан Василев. На първо място в списъка на подсъдимите естествено е самият Цветан Василев, който ще бъде съден като лидер на престъпната група, която е източила 206 млн. лева от банката. Държавното обвинение твърди, че той е извършил 144 отделни длъжностни присвоявания от финансовата институция.
Василев обаче продължава да е в Сърбия, където властите още бавят решението ще бъде ли екстрадиран в България.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *