Слаба активност на фона на предпразничен пазар

Вторникът бе относително беден на фундаментална икономическа информация с изключение на данните за Япония: индекс на потребителките цени за ноември /на годишна база/ и ниво на безработицата в страната за същия период. В началото на азиатската търговска сесия от сряда пазарните участници се информираха допълнително за състоянието на японската икономика чрез продажбите на дребно в страната за ноември, както и индустриалното производство за изминалия месец. Продажбите на дребно в Япония за ноември на годишна база регистрираха ръст в размер на 0.1%, след спад от 0.3% за октомври, което се интерпретира като поредното доказателство, че повишението в почасовите ставки в съчетание с положителните нагласи на потребителя, съдействат за покачване на съвкупното потребление в страната. Повишеното потребителско доверие в Япония бе потвърдено и от ръст в продажбите на веригите на едро в размер на 0.8% за ноември /на годишна база/.

Икономическите данни от Япония красноречиво намекват за плавно възстановяване на икономиката. От друга страна, индустриалното производство в страната регистрира ръст от 1.4% спрямо пазарни очаквания за повишение в размер на 1.9%. Подобни данни са доказателство, че фабричното производство във втората по големина икономика в света продължава постепенното си възстановяване, благоприятствано главно от повишаване в износа и продажби на националния пазар.

Позитивни новини – макар и със слаб текущ ефект върху кабела, бяха оповестени и във Великобритания. Цените на домовете за декември регистрираха ръст от 0.1% за първи път от 18-месеца насам /т.е. спад от 1.6% на годишна база/, вследствие на по-реалистичното ценообразуване и на разширеното търсене. Макар и този факт да не гарантира възраждане на пазара на недвижими имоти във Великобритания определено ще неутрализира някои опасения относно състоянието на пазара на домове, датиращи от началото на календарната 2005-та.

По-късно днес валутният пазар ще се информира за Gfk индекса на потребителското доверие в Германия. Въпреки интереса към тази новина потенциалът за големи движения на валутния пазар изглежда ще се запази сравнително ограничен поради ниската активност в рамките междупразнична седмица.

EURUSD Close 1.1828 High 1.1878 Low 1.1826

Еврото остава все още до голяма степен в неутрална позиция. Търговията се провежда под ключовата съпротива 1.1940, което поддържа низходящия потенциал към 1.1800 областта. Рискът на база индикатори за момент е насочен към тест на долната граница на рейнджа при 1.1600 областта, но за подновяване на тренда към понижение е необходим убедителен пробив на 1.1585. Пробивът над 1.2040-70 областта е задължително условие, което ще постави на прицел първоначално 1.2100 областта, а в последствие и 1.2200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *