Слабият растеж в еврозоната е временен, смятат от ЕЦБ

Ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозират, че по-слабият от очакваното икономически растеж на еврозоната ще е временно явление и са убедени, че икономиката на 19-членния валутен съюз остава солидна на фона на засилващото се повишаване на възнагражденията, предаде Асошиейтед прес.

Протоколите от заседанието на банката на 26 юли, публикувани днес, сочат, че ръководителите на ЕЦБ оценяват евентуално икономическо забавяне като „до голяма степен временно“. Те обаче предупреждават, че напрежението в световната търговия поставя прогнозите им в риск. На срещата представителите на ЕЦБ са разполагали с информация, че растежът в еврозоната се е забавил до тримесечен темп от 0,4 на сто през първите три месеца на годината след растежа от 0,7 на сто през последното тримесечие на 2017 година. През второто тримесечие растежът е останал 0,4 на сто.

На заседанието миналия месец ръководителите на ЕЦБ са оценили възходящата тенденция в европейската икономика като „солидна и с широка основа“, подкрепяна от силни показатели за потреблението и видимо продължаващ растеж на заетостта. Инфлацията според тях е подкрепяна от растежа на възнагражденията, който продължава да се засилва. Те са били по-уверени в постигането на целта за устойчив темп на инфлация от малко под 2 на сто през идните месеци. Показателят в момента е над 2 на сто, а множество трудещи се получават увеличение на заплатите.

Подобряването на инфлационната среда е основната причина, поради която ЕЦБ посочва, че ще сложи край на програмата си за стимулиране на икономиката до края на годината. Въпреки това институцията ще задържи лихвите си рекордно ниски за по-дълъг период, за да подкрепи възстановяването на икономиката.

Еврозоната се радва на шестата си поредна година на разширяване, рекордно висока заетост и добри перспективи, тъй като растежът се подхранва от вътрешното потребление, включително от периферията на блока. Банкерите от ЕЦБ са на мнение, че несигурността около перспективите пред инфлацията е намаляла и са все по-уверени в постигането на целта на банката. Европейската централна банка ще трябва да вземе няколко важни решение по отношение на паричната си политика през следващата година. Например официално решение ще трябва да бъде взето, вероятно през септември или октомври, за прекратяване на покупките на облигации, тъй като досега това беше определяно като очакване, а не като решение.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *