Следващите евродепутати ще взимат €7665 заплата

Депутатите в новия състав на Европейския парламент, който ще бъде избран на европейските избори през юни, ще получават еднаква брутна месечна заплата, възлизаща на 7665 евро (15 000 лева).
Това става по силата на нов документ в Европейския парламент, в който за пръв път се регулира централно и въпросът за заплати на депутатите, предаде БТА. Основната цел е да се намери решение на проблема за огромното несъответствие между заплатите на евродепутатите от по-старите страни в Европейския съюз и новоприетите.
Досега европейските депутати получаваха заплати, приравнявани към заплатите на депутатите в техните национални парламенти. Евродепутатите от Унгария, Естония и Литва, например, получаваха по 1000 евро месечно, докато техните италиански колеги – повече от 13 000 евро месечно. Белгийските евродепутати пък се разписваха под 6626 месечна брутна заплата или 5068 евро нетна, коментира белгийското френскоезично радио Ер Те Бе Еф.
Новата депутатска заплата в Европейския парламент представлява 38,5% от заплатата на съдия в Съда на европейските общности (съда на Европейския съюз). Промяната се отнася не само до размера на евродепутатската заплата. За разлика от преди, тя вече ще се изплаща не от националните бюджети, а пряко от бюджета на Европейския съюз.
Естествено, някои депутати в Европейския парламент, като италианските, няма как да са щастливи от нововъведението. За да бъде подтиснато недоволството им, новият статут предвижда страните в Европейския съюз да могат за прилагат предишната система на заплащане, ако желаят. И тъй като редица проверки за разходите на европейските депутати показаха големи нередности в системата за отчитане на пътните, според новата система тези пари от съответната страна до Брюксел ще се възстановяват само според действително направени разходи, а няма да се плащат предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *