След Гърция и Испания, българите избират да почиват в Дубай и Абу Даби

Българите, които избират да почиват извън граница през своята ваканция, най-често отиват в съседните държави Гърция и Турция. Като изключим тези две страни, все повече нашенци решават да пътуват по-далеч по посока Дубай и Абу Даби. Това потвърждава председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) Байко Байков пред агенция „Фокус“.

По неговите думи интересът към тези екзотични дестинации е нараснал най-вече заради пуснатите директни самолетни линии до там. Освен към Близкия Изток все повече нашенци проявяват интерес към екскурзии в Азия и Южна Америка. Основно се търсят пътувания в Индия, островите в Индийския океан и Карибските острови. „Там обаче интересът е концентриран в много стеснен сегмент туристи в България, защото цената очевидно е по-висока”, подчертава Байков.

Експертът добавя, че все повече българи търсят по-луксозни почивки в Италия и Испания. „Туристите търсят нови направления за почивка в Средиземноморието и на първо място в европейските страни”, казва той.

Байко Байков акцентира върху това, че тази година се наблюдава сериозно увеличение на нашенците, почиващи в чужбина. „Ръстът е с приблизително около 20%. Това не е само количествено увеличение, а и като интерес в различни направления за лятна почивка. През тази година забележимо е нарастването на туристи в посока Италия и Гърция”, обяснява той.

Според експерта средната продължителност на почивките извън границите на България е в порядъка на 7 до 10 дни. “Там, където се ползва самолетен транспорт, се предпоставя седмична продължителност поради необходимостта от планиране на чартърни полети в определен, фиксиран ден от седмицата“, коментира Байков.

Оказва се, че все повече българи търсят по-луксозни стаи, където да отседнат. Интересът е предимно към хотели 4 звезди. „Като цяло спектърът е много широк и това е разбираемо, защото българите, които почиват зад граница, са над 2 милиона“, подчертава експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *