След снощния екшън цената на брента продължава да се смъква надолу

А поръчките на трайни стоки показаха покачване също с 1.9% през май, след като през април се бяха понижили с 2.7%. Най-сериозен е ръстът на транспортни средства, а същинските капиталови стоки нарастват с 1.6% през май след 0.8% спад през април. Обемът на доставките е нараснал с 0.3% на месечна база.
И така след като пазарът в Италия разколеба инвеститорите на Wall Street, като за момент търговията по някои позиции беше преустановена заради твърде значително понижение, фючърсите на американските акции отново нарастват. Към този момент индексът на италианските акции MIB се смъква с 0.26%, а понижението в стойността на UniCredit е 3.53% до 1.392 евро за лот.
Актуалната цена на петрола е 106.92 долара за барел брент и 91.04 долара за барел WTI. Пазарът коментира: след като не могат да смъкват лихви и нямат на разположение нови операции за „количествени улеснения“, единственото което им оставя да направят е да се опитат да смъкнат цената на петрола. Цената на бензина на борсата в Чикаго продължава да се смъква.
От останалите суровини най-силно движение демонстрира медта, която добавя 2.2% към цената си. Зърнените култури също поскъпват, което се обяснява с укротените притеснения след обещаната помощ на Гърция. Коментира се, че златото може да поевтинее във връзка с поскъпването на долара и успокоението за дълга на Гърция.
Валутните пазари очакват отварянето на американската сесия след половин час при 1.4246 долара за 1 евро и 1.6023 долара курс на британската лира. Доларът купува 80.2665 йени. Отново има апетит за риск при 0.4% ръст на австралийския долар. Канадските пари губят за трети пореден ден, като инвеститорите усилено продават луни във връзка с изпускането на парата от цената на петрола.
Към този момент най-сериозно поскъпва фондовата борса в Лондон, с 1.04% покачване на FTSE100 до 5735 пункта. DAX се бори с отметката 7200 пункта, ръст от 0.7%. В Париж индексът CAC40 се покачва с около 0.8%.
11:18 часа
Европейските фондови пазари започнаха много силно днешния ден, след като европейските лидери дадоха своята гаранция, че ще помогнат на Гърция, ако южната ни съседка бъде коректна по отношение на бюджетните си икономии и приватизацията. Допълителна подкрепа оказаха думите на китайския премиер, че инфлацията в Китай е овладяна.
На този фон индексът DAX се качва с 1.01% до 7245 пункта, индексът FTSE100 покачи 1.38% до 5761 пункта, а CAC40 във Франция се вдигна с 1.33%.
След като рейтунгът на акциите на Air France беше повишен от Citigroup, те поскъпнаха с близо 4%. Строителната британска компания Berkeley Group скочи с 10%, обявявайки план за плащания на акционерите.
Междувременно индексът Hang Seng в Хонконг завърши деня с 1.9% повишение, което също наля масло в огъня на европейските пазари.
Също и индексът на IFO за бизнес климата в Германия се оказа по-добър от очакваното, посочвайки 114.5 пункта през юни при 114.2 пункта през май. IFO индексът на текущите условия също се оказа по-добър от очакваното, но индексът за икономическите очаквания леко се понижава.
Като цяло, този следен от пазара показател днес има положително въздействие за цената на акциите. Днес се очакват и важни данни от САЩ – равнище на поръчки на трайни стоки и ревизия на данните за БВП за първото тримесечие.
След снощния екшън, цената на брента продължава да се смъква надолу. 0.58% е понижението от сутринта, при актуални 106.64 долара за барел. Лекият суров петрол WTI доставка август се търгува при цена 91.17 долара за барел. В момента пазариът изчаква да види обещаните от МЕА 60 млн. барела.
Настроенията на аграрните пазари са смесени, като зърнените храни се представят по-добре от захарта и какаото. Медта се търгува с 1% ръст заради надеждите за силно търсене от Китай. А златото и среброто отново поеха надолу, което може да се обясни и с историческата корелация в цената на благородните метали и петрола. 1518.80 долара е цената на тройунция злато в момента, а среброто падна до USD 34.86.
Едно евро купува 1.4236 долара, паундът се смъкна до USD 1.5958.
08:25 часа
След като цените на суровия петрол вчера се сринаха с над 6% в американската търговия, днес суровината се опитва да се върне към старите си ценови значения, с актуални стойности на сорта брент от 108.51 долара за барел, + 1.17% от сутринта, а WTI се търгува срещу 92.20 долара, + 1.3%.
Финансовите инвеститори вложиха много пари на пазара на петролни фючърси и опции от началото на тази година с чисто спекулативно намерение, така че всеки признак за разколебаване на цената води със себе си серия панически разпродажби, каквато видяхме вчера.
Търсят се като обяснение и фундаментални причини, свързани с търсенето и предлагането, по-специално освобождаването на стратегическите резерви от страните на Международната енергийна агенция. Но въпросните 60 млн. барела, които ще бъдат освободени от резервите, са не повече от 75% от дневното потребление и е ясно, че залогът на играта е друг.
Reuters коментира: стана ясно нарастващото притеснение сред страните от ОИСР за щетите, които високите разходи за енергия нанасят на влошаващата се глобална икономика. Изведнъж консултантите, които преди съветваха да се купува, се превърнаха в мечки, като J.P. Morgan понижи прогнозата си за цената на брента за третото тримесечие от 130 долара на барел на 100 долара.
Австралийски анализатор изчисли рисковата премия, свързана с гражданската война в Либия, на 15 долара на барел и според него с решението на МЕА част от тази премия е премахната. Но той признава, че 60 млн. барела не променят фундаментите на пазара и според него истината е „изпразнени джобове и преизобилно предлагане“.
След срива снощи, почти всички суровини възстановяват цената си, като цаервицата и пшеницата се качват с близо 1%, медта с 1.05%, златото с 0.23% до 1524 долара за тройунция.
На валутните пазари еврото също леко надига глава, до USD 1.4267, след като снощи в един момент се смъкваше със стряскащите 1.5%. паундът също се върна над психологическите 1.60 долара и актуалната му цена е USD 1.6014. Долар/йена 80.5035, долар/франк 0.838. Франкът отново е силен заради бягството от евро в дълговата криза на Гърция и използването на швейцарската валута като депо на стойност при сътресенията на суровинните пазари.
След като снощи задълбаха в един момент в дълбоки води, индексите на Wall Street в края на сесията се възстановиха, като понижението в DJIA се ограничи до 0.5% на 12050 пункта. S&P500 се смъкна с 0.28% до 1284 пункта, а Nasdaq успя да спечели 0.66% до 2687 пункта, като технологичните акции се считат в момента за по-добрата алтернатива на ресурсните и финансовите компании.
А в Азия точно в този момент пазарите цъфтят от удоволствие. Вен Жибао, преиерът на Китай, се обърна в медийно изявление с посланието, че страната му е победила инфлацията. Заради очаквания, че това ще сложи край на методичните мерки по монетарно затягане от последната година, банките рязко поскъпнаха. Индексът на борсата в Шанхай се качи с 2.02% до 2872 пункта. В Хонконг ръстът на hang Seng е 1.42% до 22069 пункта.
Nikkei 225 в Токио се качва с 0.8% до 9676 пункта, след отслабването на възходящия натиск на йената, стабилизиране в края на американската сесия и добрите новини от силния съсед Китай.

 

 
Дарик финанс
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *