След Трайков Лукойл отстреля и Иван Костов

Това пише вотворено писмо на Лукойл България.
Един преподавател по икономика би трябвало да знае, че цените на петрола се формират от т.нар. еталонови сортове нефт, които са предмет на търговете на световните борси, обръщат внимание от нефтената компания. Именно техните котировки определят цените на всички сортове нефт, добивани в различните части на света.
Независимо, че сортът Северноморски Brent е само 2% от световния добив, той е приет като еталонов сорт и неговата котировка определя цената на 65% от добивания в света нефт, включително и на руския URALS. Като по-тежък нефт с по-голямо сернисто съдържание, от него се добиват по-малко светли горива, отколкото от сорта Brent, затова базисната формула за определяне на неговата цена включва определен дискаунт, който изравнява разликата в качеството.
Твърдението на Костов, че цените на горивата в Австрия били по-евтини от тези в България напълно не отговаря на истината. Към дата 21 март 2011 година цените на основните горива в двете страни са както следва:
Австрия България
бензин А 95 1. 369 евро 1.21 евро
дизел 1. 355 евро 1.27 евро
От своя страна посочените от Костов цифри за съотношението на работните заплати на нефтохимиците в Австрия и България са неверни в десетки пъти и представляват свободен полет на въображението.
Господин Костов вероятно е забравил, че в течение на едногодишните ни преговори около приватизацията на Нефтохим сме коментирали всички въпроси, свързани с доставките на нефт, включително и този, че нефтът за комбината ще бъде закупуван и внасян по международни цени. Върху международните котировки решаващо влияние оказва всяко събитие, което би могло да застраши по някакъв начин добива, доставките или запасите от нефт, където и да било на планетата.
При съществуващите в света пазарни отношения, в международната търговия няма място за непазарни механизми. В този смисъл, изказването на господин Костов прилича на носталгия по времето на СИВ, когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ, посочват още от Лукойл.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *