След Brexit шока инвеститорите се активират отново

Настроението на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се възстановява през август след първоначалния шок от решението на британците да гласуват за напускане на ЕС, довел до влошаване на инвеститорските нагласи през юли до 18-месечно дъно.

Индексът на инвеститорското доверие, определян от базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix, отскочи през август до 4,2 пункта, след като месец по-рано се срина до 1,7 пункта (най-ниско ниво на индекса от ноември 2014 година) от 9,9 пункта през юни като първа реакция на новината за Brexit. Средните прогнози бяха за по-скромно повишение на индекса към 3,0 пункта.

Шокът от Brexit продължи доста кратко, като няма по-нататъшно нарастване на опасенията за икономическо забавяне в резултат на решението на британците да гласуват за излизане от ЕС, отбеляза институтът Sentix. Предприетите през миналата седмица агресивни стимулиращи мерки от страна на АЦБ окуражават допълнително инвеститорите в еврозоната, тъй като според тях сега е по-малко вероятно британската икономика да се плъзне по пътя на рецесия, допълни компанията за пазарни изследвания и посочи, че подобрението на доверието се дължи отчасти и на относително добрия растежен импулс  на китайската икономика, отчетен през второто тримесечие на годината.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия в еврозоната, обаче се влоши през август до 3,8 пункта от 5,5 пункта през юли, достигайки най-ниско ниво от февруари 2015-а година насам, докато индексът, измерващ бъдещите 6-месечни инвеститорски очаквания, нарасна до 4,8 пункта, след като през юли се срина до -2,0 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година) от 10,0 пункта месец по-рано.

Индексът Sentix, отнасящ се само за Германия, нарасна през август до 19,8 пункта от 18,4 пункта през юли. В същото време инвеститорите са по-позитивно настроени и относно перспективите пред немската икономика, като съответният индекс се подобри до 7,0 пункта от 2,7 пункта месец по-рано.

Компенсирането на първоначалния шок от Brexit е факт след серия проучвания в последно време, които показаха, че икономиката на еврозоната се е оказала доста по-устойчива от първоначалните опасения, че гласуването на британците за напускане на ЕС ще има по-сериозен негативен заразен ефект.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *