Сливане на „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“ не стана, брак по сметка няма

Преговорите за сливане на „Дойче банк“ (Deutsche Bank) и „Комерцбанк“ (Commerzbank) приключиха без постигане на очакваната от мнозина сделка, съобщиха в четвъртък двете водещи германски кредитни институции.

Съобщението на двете банки, в което се цитират като причини за провалените преговори рисковете от подобна сделка, разходите за преструктуриране и капиталовите изисквания, се появи през шестата седмица от преговорите за тяхното сливане, съобщават Ройтерс и „Уолстрийт джърнъл“.

Неспособността да се обединят двете големи финансови институции вероятно ще отприщи нови опити от други банки да се слеят с една или с двете германски банки, процес, който би могъл да предизвика най-големите промени в европейските банкови активи след последната финансова криза.

„След внимателен анализ стана ясно, че подобна комбинация няма да бъде в интерес както на акционерите на банката, така и на други заинтересовани страни“, посочиха от „Комерцбанк“.

След години на спекулации за подобно сливане, двете банки обявиха за пръв път през миналия месец, че провеждат официални преговори за евентуално обединение. И двете кредитни институции бяха подложени на натиск от страна на инвеститорите и на германското правителство да намерят начин да се съживят след години на слабо представяне и на основни вътрешни ремонти.

В крайна сметка „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“ не успяха да постигнат съгласие как да преодолеят предизвикателствата, свързани с интегрирането на технологиите на банките, бек-офисите и други операции – процес, който щеше да отнеме години, за да приключи. В същото време големи акционери, предимно в „Дойче банк“, бяха против подобна сделка.

Смут и страхове зад завесата на преговорите

Евентуалното сливане на германските Deutsche Bank и Commerzbank може да доведе до съкращаването на 30 000 работни места в дългосрочен план. Това твърдат от германския профсъюз Verdi. В същото време топ инвеститор в Deutsche Bank също е изразил съмнения пред Reuters относно потенциалното сливане.
Ожесточената опозиция от страна на съюза и изразените резерви от акционерите идват, след като и двете финансови институции потвърдиха, че водят преговори за сливане и подчертаха пречките пред усилията им да се обединят в Германия.
„Повечето от 30 000 работни места са поставени под риск“, заяви Ян Душек от Verdi. Според него в краткосрочен план има 10 000 работни места, които са под заплаха.
Германското правителство настоява за обединение на двете банки, тъй като е загрижена за състоянието на Deutsche Bank. Финансовата институция се бори да генерира устойчиви печалби от началото на финансовата криза през 2008 г. насам. Правителството, което притежава над 15% в Commerzbank, след като проведе спасителна операция заради кризата, иска новосъздадената банка да подкрепи икономиката на страната, базирана на износа на автомобили и машини.
Въздействието върху работните места обаче ще бъде голям проблем. „Според нас евентуално сливане не би довело до бизнес модел, който да е устойчив в дългосрочен план“, казва Ян Душек от Verdi.
Ако беше създадена днес, то обединената банка щеше да държи една пета от германския пазар за банкиране на дребно. В двете финансови институции сега работят  обощо около 140 000 души по целия свят – 91,700 в Дойчебанк  и 49 000 в Commerzbank.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *