Сливанията и придобиванията в света намаляват

През приключващото първо тримесечие на годината обемът на заимстванията на пазара на облигации достигна $1,5 трилиона, но активността в сферата на сливанията и придобиванията (M&A) се понижава с 36 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщи “Файненшъл Таймс”.
Компаниите, които се смятат за относително надеждни – не работят в циклични отрасли и имат висок кредитен рейтинг се възползваха от липсата на големи инвестиционни възможности във време на срив на капиталовите пазари и предложиха на инвеститорите корпоративен дълг за $825,6 млрд., в опит да намалят зависимостта си от банкови кредити. Според данни на Dealogic, тази рекордна сума надхвърля над два пъти $390,9 млрд., привлечени през първото тримесечие на миналата година.
В същото време глобалният обем на M&A сделките се сви до $524,9 млрд., демонстрирайки най-голямото забавяне от третото тримесечие на 2004 година.
При това пълният колапс в сферата на сливанията и придобиванията беше предотвратен от редица правителства, които инвестираха в сектора $145,8 млрд. или 28% от общия обем предимно в банки и застрахователи, след като миналата година наляха други $409,3 млрд.,
Логично лидери в сферата на M&A сделките станаха финансовите компании. Обемът таз достигна $130,9 млрд., като най-голямата сделка стана инвестицията на Вашингтон в Citigroup в размер на $25 млрд.
На втора позиция е здравеопазването с $127,9 млрд., където най-голямата сделка стана поглъщането на Wyeth от страна на Pfizer за $68,1 млрд.
И заради спада в M&A, банките заработиха от консултантски услуги едва $2,4 млрд., което е с 59% по-малко от първото тримесечие на миналата година.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *