Сложни процедури са забавили сериозно парите за бизнеса

Маргарита Димитрова

Малките и средните предприятия са обезверени, защото Оперативна програма „Конкурентоспособност“ действа бавно. От 14 възможни операции досега са отворени само 6, съобщи Жулиета Хубенова, съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, пред депутатите от комисията по европейски въпроси и усвояване на еврофондовете.
Още при присъединяването на страната ни към ЕС тази програма беше широко рекламирана, защото разполага с 1,1 млрд. евро, предназначени изключително за бизнеса.
До 15 ноември т.г. са договорени 17,6% от целия ресурс, до края на годината в икономическото ведомство очакват да има договори за 34,7%. Реално обаче досега са изплатени едва 1,5 млн. лева, което е изключително малка част от общия ресурс.
Само който не се е сблъсквал с тази програма, само той не знае колко са мъчителни и сложни процедурите, коментира Десислава Танева, заместник-председател на парламентарната комисия. Тя разказа, че в практиката си е подготвяла подобни документи, а те са били толкова сложни, че фирмите са принудени да използват консултантски услуги. Направете бланките прости и ясни, така както са в Програмата за развитие на селските райони. Тогава всеки средностатистически счетоводител ще може сам да ги попълни, предложи Танева.
Мярката за технологично обновяване на предприятията пък се е оказала неефективна, защото компаниите дълго чакали отговора на проектното предложение. В крайна сметка бизнес идеята остарявала и инвестицията вече не представлявала интерес.
От 760 подписани договора реално се изпълняват 632, показва справката на МИЕТ. 128 са прекратени по желание на бенефициентите, защото не са могли да осигурят финансов ресурс, за да стартират проектите си. Възможността за авансови плащания, която се появи през тази година, също не върши особена работа, твърди бизнесът. Причината е, че трябва да се представи банкова гаранция в полза на управляващия орган. Трезорите обаче издават документа само при блокиране на 110% от сумата.
Преди седмица от Българската асоциация на консултантите по европейски програми предложиха да се търси друг начин за защита на европейския интерес. Не е възможно да се премахне изискването за банкова гаранция, коментира пред „Класа“ Грета Добрева, шеф на дирекция „Европейски фондове и програми“, защото това е изискване на еврорегламента. Според нея размерът на самата гаранция се определя според преценката на всяка отделна банка.
Бенефициентите имат сериозни трудности и с осигуряването на ресурса за самофинансиране. Решение на този проблем ще има едва когато реално заработи финансовият инструмент JEREMIE. В края на май т.г. беше подписано рамковото и финансовото споразумение за изпълнението на инициативата JEREMIE между правителството и Европейския инвестиционен фонд. До края на годината ще бъде регистриран холдинговият фонд, съобщи Жулиета Хубенова, но реално бенефициентите ще усетят ползите към средата на 2010 г. Тя обясни, че до края на месеца ще бъдат готови и предложенията за опростяване на документите и процедурите по програма „Конкурентоспособност“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *