Служебно правителство – до края на следващата седмица

Росен Плевнелиев даде изявление, след като премиерът в оставка Бойко Борисов му върна мандата за съставяне на правителство.“Утре има Консултативен съвет по национална сигурност. Той трябва да гарантира сигурността на гражданите, устойчивостта на правовия ред и да покаже, че институциите на държавата работят, независимо от протестите“, заяви държавният глава.
В сряда той ще връчи мандата на БСП, в четвъртък ще направи обръщение в Народното събрание, в което ще даде „пълна яснота“ какво следва оттук нататък, а в петък ще връчи мандата на ДПС, ако БСП откаже.
От левицата и ДПС вече заявиха, че ще откажат да правят кабинет в рамките на този парламент. „Ако и трите политически сили откажат, в понеделник излизам с ясни послания от един президент, който си носи кръста и се отнася максимално отговорно към институциите. Тогава ще чуете приоритетите на служебното правителство. Вероятно между сряда и петък следващата седмица най-рано би могло да се посочат и хората, които ще застанат с името си в тази трудна и тежка за държавата ситуация, за да може по приоритетите да има задачи“, каза Плевнелиев.
Той припомни, че не може да назначава програмно правителство. „Очаквам през тази седмица отговорното отношение на всички парламентарно представени сили. Държавата през тази седмица ще е под светлините на прожекторите не само от гражданите, но и от Европа, и от света”, призова Плевнелиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *