Слухът се оказа верен: бивш полицай оглави митниците

Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов е новият директор на Агенция „Митници”.
Това обяви министърът на финанситеСимеон Дянковпри представянето на новото ръководство на агенцията, цитиран от „Фокус“. Танов заема мястото на досегашния шеф на митниците Христо Кулишев и вече е официално встъпил в длъжност.
Министър-председателят Бойко Борисов е поставил вече няколко задачи пред Ваньо Танов, като, по думите на финансовия министър, сред тях са прекратяване на контрабандните канали, прозрачност, пълна проверка на публикациите за нарушенията в агенцията. Според министъра в митниците има много неизползвани възможности за увеличаване на приходите и това ще е главната задача на Танов.
Дянков уточни, че той е предложил Кулишев да бъде сменен с Танов, с когото се запознал скоро, след като в последните няколко месеца се срещал с най-добрите експерти в различни насоки в България. Дянков обясни, че се е запознал с досието на Танов и каза: „Точно такъв човек може успешно да се справи с многото проблеми в митниците и да помогне за постигане на баланс в бюджета”.
Напусналият по собствено желание шеф на ГДБОП не успя като кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но стана общински съветник от партията на Бойко Борисов.
В изказването си днес Ваньо Танов обяви, че опитът му в ГДБОП ще му позволи нещата в българските митници да се променят и да тръгнат в по-добра насока. Той обясни, че все още не знае кои ще бъдат неговите заместници в агенцията и че предстои да бъдат избрани.
Споразумение за взаимодействие и обмен на информация между Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ бе подписано междувременно днес в Министерството на финансите. Сред очакваните ползи от свързването на информационните системи на данъчните и митниците са, че ще могат да осъществяват по-пълен и навременен контрол върху цялата верига от икономически оператори, особено върху тези, които декларират много ниски стойности при вноса или завишени стойности на износа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *