Смениха ръководството на ”Автомагистрали ЕООД” заради снежната блокада

Отчита се недобрата дейност на дружеството „Автомагистрали ЕООД“, специално за случилото се на АМ „Хемус“. От борда на директорите са освободени неговият председател Валентин Николов, изпълнителният директор Антон Антонов и третият член на борда – Иван Илиев. Те са освободени със заповед на министъра на регионалното развитие, променен е и уставът на дружеството, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Назначено е ново ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД. Председател на Съвета на директорите става Емил Миланов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите – Дафина Станчева, а Александър Филев е избран за член на съвета. С решение на министъра уставът на дружеството се променя в посока ясно носене на отговорност. Досега е била колективна – на председателя на Съвета ни директорите и на изпълнителния директор. С направената промяна представителството и отговорността за дейността на дружеството ще се носи от изпълнителния директор.
Към 15.40ч няма вече чакащи ТИР-ове на автомагистрала „Хемус“. Това съобщи комисар Николай Николов, директор на ОД МВР София област, цитиран от „Фокус“. „Урегулирахме, изтеглихме движението, регулярно през три – четири минути пропускахме по 4 – 5 ТИР-а, за да не става задръстване и да не се изпреварват, вече няма чакащи тежкотоварни автомобили“, каза той. Интензитетът на движение е голям и в двете посоки на автомагистрала „Хемус“. Най-критична през изминалото денонощие е била ситуацията на  магистралите „Струма“ и „Хемус“. Поради неизпълнение на полицейски разпореждания и на двете магистрали тирове са създали ситуацията на тапа, съобщават от МВР, като цитират думите на министър Цветан Цветанов след работното заседание.
Полагаме усилия за отваряне на поне две платна на АМ „Хемус“ чрез роторни машини, за да може да има проходимост за придвижващите се автомобили. Това заяви Цветанов на заседанието на кризисния щаб за тежката зимна обстановка. От вчера всички институции работят в извънредна ситуация, допълни той. Вчера на АМ „Струма“ са заседнали над 80 ТИР-а заради неизпълнение на полицейско нареждане от страна на шофьорите на първите два ТИР-а. Същата ситуация се е получила и на прохода Витиня след неизпълнение на полицейска заповед от първите ТИР-ове, препречили пътя на останалите автомобили. Договорихме се днес резервната техника, главно роторната, да се включи в действие и тя вече се придвижва към Ботевград, където ще започне да чисти и пътя на АМ „Хемус“ към София. Проблем е недисциплинираността на шофьорите на ТИР-овете и тежкотоварните автомобили, подчерта Цветанов. Няма закъсали автобуси и леки автомобили на АМ „Хемус“. В Боровец двата аварирали електропровода до два часа ще бъде възстановени, а в Чепеларе ЕВН се борят с падналите дървета за възстановяване на електропровода там. На всеки два часа ще бъде получавана информация от АПИ и другите институции, която ще бъде пренасочвана към потребителите на спешен телефон 112. Министър Цветанов призова всички български граждани, които нямат сериозен повод, да не предприемат пътуване из страната и увери, че републиканската мрежа работи в условията на зимния период. Директорът на АПИ Лазар Лазаров благодари на летище „София“ за ползването на резервната техника, която са им предоставили.
Всички автомагистрали са отворени за движение, пътните настилки са мокри, съобщиха от Агенцията „Пътна инфраструктура. Затворени са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки, Вратник, Троянски. През прохода „Петрохан“ всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги. Забранено е движението на товарни автомобили над 10 тона, както и на превозни средства с ремаркета и полуремаркета. През Дюлинския проход не могат да минават товарни автомобили, а през Айтоския е забранено движението на превозни средства над 20 тона през стоманения мост на р. Казан дере. В област Ловеч пътят Шипково-Рибарица е затворен заради снегонавяване. В Пловдивска област пътят Храбрино-Лилково е временно затворен заради паднали дървета. В област Стара Загора автомобили не могат да вървят по пътя Шипка-Бузлуджа заради снегонавявания. Не може да се минава и по пътя Правец – Етрополе в Софийска област заради почистване от паднали дървета. Чувствително подобрена е обстановката в сравнение с вчера. Вчера отчетохме в началото на деня 4000 трафопоста към момента без ток са 814 трафопоста. Отчетохме, че имаме 450 000 потребители без ток, в момента 56 333 потребители са без ток. Това каза Божидар Гатев от ЧЕЗ, цитиран от „Фокус“. Той каза, че проблемни райони са курортът Боровец, който е едностранно захранен и е имало няколко прекъсвания там, Тетевен, Априлци, Ботевград, Етрополе.
19 села във Врачанско са без ток и днес. В село Нефела има 11 паднали електрически стълба. Жителите там нямат и вода, заради станала авария на „ВиК“ мрежата. В община Роман е обявено бедствено положение. Има скъсан далекопровод и всички населени места без селата Синьо бърдо и Курново, нямат ток вече втори ден. Екипи на ЧЕЗ от Враца, Монтана и Видин възстановяват електрозахранването в региона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *