Сметище в Тел Авив произвежда енергия

Боклучената планина. Някога се е издигала тук. Най-голямото сметище край Тел Авив. В продължение на десетилетия в него всеки ден се изсипвали по 3 хиляди тона отпадъци. До 1998-ма година, когато властите решили да го затворят и да го превърнат в парк за рециклиране на отпадъци. Почти 20 години по-късно половината от отпадъците на Тел Авив вече се превръщат в гориво.

Отпадъците на милион и половина души се преработват тук. Дневно в завода се преработват 1 500 тона отпадъци, предимно сухи материали. А произведеното гориво се използва в завод за цимент.

От боклучената планина вече е останал само спомен. Метанът, който се е пропил в почвата от отпадъците, се изсмуква и се използва от текстилна фабрика. Дъждовната вода се събира в колектори и се вкарва в употреба при различни производства. От строителните материали, които преди били струпвани на сметището, днес са изградени тераси за укрепване на хълма. Дървените отпадъци се използват за производство на мебели, информира economynews.bg. Едва 20 процента от отпадъците не се рециклират. Те преминават през шредери за надробяване и се пакетират във вид на брикети.

Смелите планове на властите са освободените терени от някогашното сметище да се превърнат в основа за велосипедни алеи и паркови пространства. По склоновете на някогашната боклучена планина ще се появят места за пикници и дори кули за наблюдаване на птици. А орнитолозите се надяват мястото да се превърне в убежище за над 200 вида птици.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *