Сметки на заподозрени терористи се блокират до 48 часа

Сметки в различни банкови и финансови институции на заподозрени терористи в Европейския съюз да се блокират веднага до 48 часа без влязла в сила присъда.

Сметки на заподозрени в тероризъм да се търсят и контролират най-внимателно. Това предлага сега и Европейската комисия във връзка с последните събития в страните,  членки на съюза. Пакетът от мерки за борба с финансирането на тероризма и организираната престъпност  ще  укрепи правната уредба на 28-те държави в областта на изпирането на пари, незаконното движение на парични средства и замразяването и конфискацията на активи. Регламентът въвежда взаимно признаване на съдебните решения от една държава в друга и ускорява противодействието при евентуални планирани атентати, стана ясно от думите на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова: Когато разузнавателните служби установят заподозрени лица, съдия решава да се замразят техните сметки, свързани с подготовка на терористична атака. В момента процедурата е твърде бавна и въпреки усилията на разузнаването, парите не са блокирани навреме. Благодарение на новия регламент ще направим огромна крачка в подобряване на съдебното сътрудничество.

Малко статистика: Според оценки на МВФ в света се изпират пари на обща стойност между 2 и 5 на сто от световния брутен вътрешен продукт, т.е. предмет на изпиране са суми в размер от 590 млрд. щатски долара до 1,5 трилиона щатски долара. Според френски доклад, публикуван през 2000 г., 40 млрд. евро вероятно са били въведени във Франция през 1999 г. а имущество на стойност 800 млрд. френски франка вероятно е било притежавано или контролирано от престъпни организации.

Незаконните продажби на оръжие, контрабандата и дейността на организираните престъпни групи, включително трафика на наркотици и проституция, могат да бъдат източник на огромни суми. Присвояването, сключването на търговски сделки от вътрешни лица, подкупите и компютърните измами също могат да донесат големи печалби и да създадат стимул за “узаконяване” на незаконните печалби чрез изпиране на пари. В последните две десетилетия противодействието на изпирането на пари е заложено като един от приоритетите в дейността на водещите международни организации. Инициативите на тези организации от края на 80-те години на ХХ век до сега успяват да изградят много сериозна система от мерки за противодействие на изпирането на пари, а от началото на ХХI и за противодействие на свързаното с феномена изпиране на пари финансиране на тероризъм.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *