Смъртта на българската природа

Срещу България се задава нова наказателна процедура: заради 50 млн. лв. незаконна държавна помощ за офшорки и още 20 млн. лв. загуби от прекрояване на параграфи за покупко-продажба на гори без търг. Това са само част от щетите от ремонта на Закона за горите, над който правителството мъдрува в последните работни дни на 2011.
Председателят на МС Борисов просто е длъжен да преосмисли тези намерения, ако не иска българската държава да се изправи пред поредната наказателна процедура на Евросъюза за унищожаване на природата, смятат природозащитници. На практика с предложените промени в Закона за горите държавата предлага на частници строителство на ски-писти и лифтове в българските гори, без промяна на предназначението на земята. Тя си остава държавна гора, нищо че дърветата са изсечени, а териториите – застроени.

Гората – на свършване
Една частна фирма дърпа конците?
Няма да има и такса за изключване на земята от горския фонд. По изчисления на природозащитниците това ще ощети държавата с над 50 милиона лева. Толкова би следвало да платят така наречените инвеститори за това, че искат да застроят около 10 000 декара гори със ски-писти и лифтове. Възниква истинска схема за незаконна държавна помощ, която е недопустима в Евросъюза и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България, категоричен е eкологът Петко Цветков.
Според Асоциацията на природните паркове в България, всички тези съмнителни решения се взимат под натиска на частната фирма Витоша ски АД, собственик на съоръженията в ски-зона Алеко и част от офшорка, регистрирана на Вирджинските острови. Ремонтът на правилата отваря вратички за изсичането и застрояването на Витоша – най-стария природен парк на Балканите, казва Андрей Ковачев от ПП „Зелените“. А концесионерът отдавна иска да узакони тъкмо това изсичане. Да не говорим, че ремонтът на Закона за горите облагодетелства не само Витоша ски АД, но и всички инвеститори в ски-курорти и голф игрища на горските територии в Стара планина, Рила, Родопите и Пирин.
Всъщност схемата „държавна помощ“ работи не от вчера в България. През последните 2 години 25 милиона кв. м. от държавния горски фонд са заменени с имоти на частни физически и юридически лица, твърдят от Асоциацията на парковете в България. Асоциацията изчислява, че сумата, с която тези лица са се облагодетелствали от незаконната „държавна помощ“ чрез заменки на гори, надхвърля 1 милиард евро.

Секирата е безпощадна
Безпардонна гигантомания
Пак благодарение на тази държавна помощ и последвалия строителен бум, през последните 20 години са унищожени голяма част от българските паркове и резервати. Сред най-драстичните примери са гигантоманското застрояване на Пирин край Банско и съдебното решение, което заличи защитената местност Камчийски пясъци.
Ако правителството наистина приеме промените в Закона за горите, хазната ще загуби и още 20 млн. лева от продажба на гори без търг, сочат еколозите. Ремонтът на Закона за горите проправя път и на други лобистки поправки – увеличаване на срока за лов, износ на незаконна дървесина, строежи в приватизирани частни гори без общ устройствен план, както и ползване на ски-писти с вече построени лифтове, без значение дали са законни или не.
Българската система от паркове и резервати е сред най-старите в Европа (от 1931 г.), но в същото време става обект на най-много наказателни процедури заради унищожаване на биоразнообразието – 12. За сравнение: наказателните процедури във всички нови членки на ЕС са общо 4.

 Антоанета  Ненкова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *