Собственици на заведения се опасяват от масови фалити

От Сдружението на собствениците на заведения в България са притеснени, че ако наложената от Здравното министерство мярка се удължи, ще има масови фалити в сектора, съобщи БНТ.

По време на коронавирус: из заведенията на бул. ″Витоша″ | Новини и анализи от България | DW | 08.05.2020

За засегнатите, спасително решение е възможността да работят при намалено работно време – до 24 ч., информира infostock.bg .

Един от собствениците на бар-кафе във Варна обяснява, че неговата клиентела е предимно от млади хора, които не се притесняват от пандемията, а напротив – искат да излизат.

Собственици на заведения очакват фалити заради кризата с коронавируса:: Investor.bg
 Затварянето на нощните заведения за втори път тази година ще има сериозни последици не само за собствениците на клубове, но и за всички свързани с този бизнес, смятат от бранша.

Съкращенията на персонал вероятно вече са започнали. Лошото е, че тези хора не могат да се възползват от правото си на обезщетение, защото вече са били веднъж на борсата.

„В момента искаме единствено служителите ни да бъдат обезщетени с мярката 80 на 0 – 80% от заплатите да им бъдат преведени директно, плюс, разбира се осигуровките за този период“, обяснява Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на собственици на заведения.

Финландската верига за бързо хранене Hesburger планира да открие 50 нови заведения в България:: Investor.bg
 Собствениците на заведения са единодушни, че със загубите от април и май и работата с намален капацитет през последните месеци, рискът от масови фалити в сектора е голям.

„До момента няма нито едно доказателство за създадено огнище на СOVID-19, свързано с нашия сектор“, категорични са ресторантьорите и допълват, че в заведенията има голямо текучество на хора и няма постоянно пребиваващи на едно място групи.

41% от посетителите на нощни заведения с коронавирус - Последни Новини от DNES.BG
 Те призовават да не се всява паника чрез „намеци“ и за повторно затваряне на развлекателния бранш.

„Оставаме в готовност да отстояваме правото си на труд и да се противопоставим на дискриминацията към нашия бранш с всички позволени от закона средства“, се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *