Соларите записаха своята най-голяма сделка в историята

Американският производител на електрически автомобили Tesla Motor Corp. обяви, че придобива компанията производител на слънчева панели SolarCity Corp., за $ 2.6 милиарда.

Сделката е одобрена от борда на директорите на фирма Solar. Сумата по сделката е по-малка от очакваното, но тя ще бъде най-голямата в историята на слънчевата енергия.

Както се посочва в доклада на Tesla, бордът на директорите на SolarCity е одобрил Tesla да плати $ 25,37 за акция. Първоначално Илон Мъск, създателят на Telsa, предложи на акционерите на SolarCity между $ 26,5 до $ 28,5 за акция на компанията му.

Споразумението позволява на SolarCity да разглежда и други предложения за придобиване до 14 септември включително.

Обединението на двете губещи компании обаче създава много въпроси. От една страна, придобиването на SolarCity, най-големият доставчик на слънчеви панели за частни жилища в САЩ, ще създаде допълнителни финансови проблеми за Tesla, която прави големи инвестиции в момента и разширява производството, включително и изгражда завод в Невада на цена 5 милиарда долара.

От друга страна, в допълнение към електрически автомобили, Tesla увеличава производството на акумулатори, които обикновено се използват в комбинация със слънчеви панели, за да осигури електричество за частни домове. Компаниите могат да се комбинират в различни технологии.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *