Соларна кола върви месеци без зареждане

Холандската компания Lightyear разкри нов модел кола, за която твърди, че е първият в света соларен автомобил, готов за серийно производство. Lightyear 0 е семеен седан с вградени 5 кв.м слънчеви клетки, способни да генерират енергия за до 70 км безплатно шофиране на ден.

Соларният автомобил Lightyear 0 изминава 560 км със скорост 110 км/ч (снимка: Lightyear)

След като увеличи работната си сила до 500 души и сключи сделки с повече от 100 доставчици, Lightyear е абсолютно сериозна по отношение на начинанието си и е готова да започне производство. Първата кола на фирмата е този електрически седан с четири врати, с достатъчно вградена батерия, за да осигури 560 км пробег по магистрала със 110 км/ч, дори без да грее слънце, информира technews.bg.

Това е доста впечатляваща цифра; при WLTP тестване Lightyear 0 показа, че осигурява 625 км пробег, което е с почти 4 процента повече от Model 3 Long Range AWD на Tesla. Lightyear казва, че е разработила най-ефективното електрическо задвижване някога – и че тези данни за пробега се базират на работата с батерия, съдържаща само 60 kWh. За сравнение, Model 3 Long Range AWD работи с 82-kWh пакет.

Така излиза, че Lightyear извлича повече пробег от значително по-малко батерия от Tesla, използвайки само 10,5 kWh на 100 км, докато развива 110 км/ч по магистралата. Част от формулата се свежда до ниското съпротивление. Lightyear казва, че коефициентът на съпротивление от 0,19 прави автомобила най-аеродинамичният семеен автомобил, създаван някога. Друга част от успеха идва от специално разработените гуми Bridgestone, предназначени да намалят съпротивлението при търкаляне.

Но част от формулата идва и от умишленото фокусиране върху ефективността за сметка на други, не толкова важни показатели. Например, тази кола ускорява от 0 до 100 км/ч. За цели 10 секунди. Освен това може да достигне само 160 км/ч. Това може да изглежда недостатъчно за някого, но всъщност за семеен автомобил е напълно достатъчно.

Електромобил на слънчева енергия? Време беше! - Webcafe.bg

Голямото удобство на Lightyear 0 е това, че прекарва много малко време на зарядното устройство. Слънчевите панели, покриващи капака и покрива, могат да включат до 1,05 kW постоянно зареждане в слънчев ден. Това значи, че един обикновен слънчев ден може да „налее“ енергия за 70 км шофиране в колата. Това значи, че ако човек всеки ден изминава 50 км в движение до работното си място и обратно, той може да кара тази кола месеци наред, без да му се наложи да я включва за зареждане.

Останалата част от колата изглежда като при семеен седан. Има седалки за петима, много място за багаж и „веган интериор“, изработен от кожа на растителна основа, рециклирани PET бутилки и ратанова палма. Има 10,1-инчов сензорен екран за управление на навигацията и развлекателните системи.

Разбира се, мераклиите не бива да имат кой знае колко големи очаквания, защото не всички дни са идеално слънчеви. Освен това от този модел ще бъдат произведени само 946 броя. Това предполага, че цената им ще е безумно висока. И все пак, соларен автомобил в серийно производство звучи добре, нали?

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *