Сосиете женерал също си тръгва от България

Сосиете женерал – известната френска  банкова група, оповести, че започва операция по продажбата на  бизнеса си в България. Това е част от стратегията на дружеството да се оттегли от пазарите в Източна и Централна Европа, на които няма водеща позиция.

И това за специалистите,  които следят промените в българската банкова „карта“, не е никаква изненада. Тъй като още в края на миналата 2017 година от „Сосиете женерал“ обявиха, че продължават плана си за преструктуриране, който включва продажба на част от подразделенията на групата по света. Целта на групировката е да се фокусира  върху пазарите, където банката има силни позиции. АЯвно, българският пазар не влиза в територията на интересите на банковата стратегия н акционарите. Наистина, все още официална информация какво точно ще се продава няма. По неофициални данни кандидат за активите на Сосиете женерал в България е унгарската OTP Bank, която е собственик на втората по активи банка у нас ДСК.
Има и втори кандидат за сделката – фонд на американския асет мениджър Apollo Global Management. Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група в балканските страни – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова.
Преструктурирането на френската банкова група започна преди няколко години. Като част от тази стратегия тя вече продаде успешно банковия си клон в Хърватия на OTP още през 2016 година.
Ясно е, че „Сосиете женерал“ ще запази бизнеса си на няколко пазара в региона, на които има силни позиции- Русия, Румъния и Чехия. Това ще е нова голяма сделка в банковия сектор в България. През миналата година гръцката NBG продаде притежаваната от нея в България ОББ на СиБанк В момента тече продажба на банка Виктория, където предизвестеният победител отдавна е известен.

Преди време и гръцкият собственик на Банка Пиреос също обяви, че продава подразделенията си в региона на Балканите и преносочва бизнес интересите към други по-успешни страни.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *