„Софарма имоти“ ще разпредели дивидент от 0.2722 лв. на акция

Дружеството със специална инвестиционна цел „Софарма имоти“ ще разпредели дивидент от 0.2722 лв. на акция, гласува общото събрание. Така то остава една от борсовите компании с най-голям размер на дивидента на акция, разпределен за миналата година. „Софарма имоти“ е учредено през 2006 г. и има лиценз от Комисията за финансов надзор за упражняване на дейността си от същата година.

Резултат с изображение за софарма имоти адсиц

Недвижимите имоти на „Софарма имоти“ АДСИЦ са 66 с обща застроена площ от 63 399 кв.м, от които 53 хил. кв.м заема административно-търговският комплекс „Софарма бизнес тауърс“ в столицата. Останалите имоти, които управлява и притежава дружеството, са в Айтос, Банско, Белица, Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Гоце Делчев, Долни Дъбник, Камено, Карнобат, Монтана, Плевен, Поморие, Разград, Русе, Сливен, София, Търговище, Царево и Шумен. От портфейла 41.5% са офис площи, търговските и офис обекти са 17.56%, търговският център като площ заема 26%, а останалите се разпределят между подземни паркинги и други части.

Към края на 2017 г. най-големите акционери в АДСИЦ-а са „Телекомплект инвест“ с 20.51%, „Донев инвестмънт холдинг“ с 8.05%, както и Венцислав Стоев и Огнян Донев с по малко над 24% всеки.

Финансови резултати

Капиталът на „Софарма имоти“ е 20.1 млн. лв., като през миналата година беше увеличен с 847 хил. нови акции.
През 2017 г. дружеството е повишило приходите от дейността си до 10.3 млн. лв. при 9.9 млн. лв. през предишната година. Основните постъпления са от наеми на имоти – 8.9 млн. лв., като дружеството печели и от административното им обслужване и от рекламни площи. Според отчета приходите от наеми са се увеличили с 278 хил. лв. спрямо 2016 г.

В същото време дружеството е намалило с 31% разходите си по инвестиционния заем за строежа на бизнес сградите, като е погасило част от главницата по кредита. Натрупаната печалба е 10.556 млн. лв. при 10 млн. лв. през 2016 г.

През миналата година оборотът с акциите на компанията на борсата е 1.7 млн. лв., а пазарната й капитализация e достигнала 131.7. Най-ниската цена на акция е била в началото на годината – 5.44 лв. на 05.01.2017 г., а максималната цена – 6.835 лв. Последната цена при затваряне на борсата в петък на акциите на дружеството е 6.50 лв.

Офис застой

„Софарма имоти“ отбелязва в отчета си, че не е инвестирала в нови имоти, а е извършвала текущо малки като стойност подобрения на „Софарма бизнес тауърс“.

Според прогнозата на изпълнителния директор на „Софарма имоти“ Борис Борисов пазарът на офис площи през тази година ще се задържи на същите нива като през миналата, информира capital.bg.

„По данни на агенция Forton към края на годината офис площите в София, където са съсредоточени голяма част от имотите ни, достигат 1.73 млн. кв.м, а още близо 291 хил. кв.м офиси клас А, каквито са нашите, са в процес на изграждане. Ние се радваме на признание от страна на наемателите, но по данни на консултантската компания MBL CBRE незаетите площи клас А и В в края на първото тримесечие на 2018 г. достигат 190.5 хил. кв.м, или 10.1%. Консултантите очакват този процент да расте със слаб темп в бъдеще и наемните нива да останат стабилни“, коментира Борисов.

Стимул за мениджърите

„Софарма имоти“ е една от компаниите, които ползват законовото си право да награждават оперативните мениджъри с процент от финансовия резултат. Общото събрание гласува за поредна година изпълнителният директор да получи като стимул 1% от финансовия резултат, като по закон 60% се изплащат веднага, а останалите – на равни годишни вноски за период от три години.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *