Софиянски: Бюджетът е със сбъркана философия

Бюджетът е със сбъркана философия, в него липсват мерки за излизане от кризата. Бюджетът е отново бюджет на излишъка, бюджет, който ограничава икономиката, нещо, което е забранено в условията на криза. Това заяви в интервюСтефан Софиянски за телевизия EBF.
Кризата се характеризира със силно свито потребление, хората купуват по-малко, икономиката произвежда по-малко, от което се увеличава безработицата. Друг белег на кризата е междуфирмената задлъжнялост. Липсват пари, получава се верига от неплащане и това затормозява икономиката.В тези кризисни условия трябва да се намеси държавата чрез бюджета с една единствена цел – увеличаване на потреблението.
Антикризисни мерки чрез бюджета
Първо, с политика на доходите – увеличаване на доходите, пенсиите – хората, чиито разходи са силно консумативни. Тези пари се вкарват веднага в оборота. Второ, максимално бързо разплащане на държавните задължения. В бюджета трябва да се заложи ударно разплащане на държавата с фирмите и структурите на които тя дължи пари. Така отново държавата вкарва свежи пари в обращение. На трето място – общините. Общината се разплаща с учители, строителни фирми и други. Парите се разпределят незабавно, това е бърз оборот и парите се връщат незабавно в икономиката. Решаването на проблема с лихвоточките може да облекчи проблема с жилищния пазар. Средствата, с които се решава въпроса с лихвоточките могат да отидат на пазара за жилища.
Политика на излишъка
Приходната част на бюджета и силно подценена. Умишлено се залагат по-малко приходи, отколкото се очакват и се нагласят разходите според занижената оценка на приходите. Това е грешка. Приходите трябва да се оценят реално, тогава ще имаме повече разходи, което ще стимулира икономиката и ще донесе увеличение и на приходите. Ще се получи лек инфлационен ефект, но той е необходим в момента и може да се управлява от държавата.
Чуждестранните и българските икономистиЩо се отнася до чуждестранните икономисти, никой не познава нещата в България по-добре от българските икономисти.
Никой не може да има обща рецепта за всички държави едновременно.
Когато се въвеждаше валутния борд един от най-известните по това време икономисти – Стив Ханке – дойде при мен (по това време Ст. Софиянски е министър председател – б.р.) и ми каза да не въвеждаме валутния борд. Чух доста глупости от него. Той поиска да стане съветник на правителството, аз му отказах и той стана съветник на Петър Стоянов. След една година Стив Ханке заяви, че той е въвел валутния борд в България, а той лично ме съветваше преди това да не въвеждаме валутен борд!Аз съм приел валутния борд на 14.02.1997 година и вече 12 години той работи и е основа за финансовата стабилност в България.България разполага достатъчно квалифицирани икономисти и е добре да разчитаме на тях, стига да работят сериозно.
България се нуждае от външно финансиране
Европейските фондове бавно ще влязат в България поради лошата работа на предишното правителство и липсата на доверие. Трябва ни външно финансиране за времето до когато ще сме готови и ще започнем да усвояваме европейските фондове.Държавата няма право да икономисва по време на криза. Работата на министрите е да харчат, а не да спестяват. Когато министрите спестяват това е за сметка на хората, на неосъществена държавна политика. Разходите на държавата трябва да подобряват условията на живот на хората.
Политиката на противопоставяне
Много ме дразни политиката на противопоставяне – на БАН срещу земеделците, на една чест от населението срещу друга. това е дълбоко погрешно. Не можеш да кажеш “взимам от едни и давам на други“. Държавата не успява да осигури адекватни доходи на пенсионерите и е длъжник на възрастните хора.
Атомна и алтернативна енергетика
Белене не е конюнктурна инвестиция, тя е необходим проект, но трябва да се мисли дългосрочно. не одобрявам репликата на министър-председателя, че ще се посъветва за Белене със специалисти от ЕС. България трябва да има собствена политика и да следва собствените си енергийни интереси, а не да слуша експерти – нито на ЕС, нито на Русия, защото те са заинтересовани и не биха защитавали интересите на нашата страна, а на други държави. Атомната енергетика трябва да се развива едновременно с алтернативните енергийни източници. България има отлични условия за развитие на алтернативни енергийни източници.
СДС, Костов и бюджета
Поведението на СДС и Костов по отношение на бюджета са странни. Ние критикувахме бюджета на БСП и Орешарски именно поради политиката на излишък и ограничаване на икономиката. Сега те подкрепят същата политика на Герб. За мен това се дължи на недостатъчната икономическа подготовка на Мартин Димитров, а за Костов мисля, че го прави от користни намерения. Костов не може да не знае, че бюджетът е лош и следователно разчита за провал на сегашното управление и промяна на статуквото.Четири години заедно критикувахме бюджетната политика на тройната коалиция, сега СДС и Костов излизат с точно обратната позиция и подкрепят бюджет, насочен към излишък и рестрикция.
Какво е нужно на София
В София много трябва да се строи. Пътища, булеварди, инфраструктура. Необходимо е да се направи връзката на Сточна гара със Централна гара, втори проект е пресичането на Южния парк. Има и други готови и нужни проекти, чрез които да се отведе транспортния трафик извън центъра. Винаги съм защитавал тезата, че на София е необходимо да се остави 50% от данъка върху общия доход. Бойко Борисов защитаваше същата теза докато бе кмет, но за съжаление и със сегашния бюджет на София се оставя 20 – 25% от данъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *