София иска евроагенцията за лекарствата

„Целта на избора за релокация на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) е обективно да се прецени кой предлага най-добрите условия и да се демонстрира, че в Европа няма разделение. ЕМА е европейска агенция, чиято същинска задача е да поддържа тясно сътрудничество с всички национални агенции, без значение къде ще се премести занапред Агенцията“, заяви държавният секретар на германското министерство на здравеопазването г-н Лутц Стропе на среща със заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Ненков беше начело на българска делегация, която посети Берлин на 20 и 21 септември. Срещата е част от поредица официални визити в европейски столици, във връзка с представянето на българската кандидатура за седалище на ЕМА.
Зам.-министър Ненков изтъкна предимствата на кандидатурата на София: „Много държим да се спазват строго и точно правилата за избор, както са разписани. Сигурни сме, че Германия не участва в договорки извън правилата“.
В рамките на проведената среща двете страни обсъдиха необходимостта от ефективни процедури по предоставяне на разрешения за употреба на лекарства в рамките на целия ЕС и евентуално двустранно сътрудничество в повишаването на административния капацитет, например в областта на пускане на пазара на медицински изделия и добрата клинична практика.
Обсъдено беше и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС в сектор „Здравеопазване“. От германска страна беше заявена готовност за комуникация и съдействие, винаги когато София заяви потребност.
Срещата приключи с потвърждаване на интереса от засилване на двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването.

Няколко думи от визитката на ЕМА. Основана е преди повече от 20 години – през 1995 година. Разположена е в Лондон, но след Брекзита трябва да си търси нов дом. В нея работят около 1000 души. Тя гарантира научната оценка, надзор и мониторинг на безопасността на лекарствата за хуманна и ветеринарна употреба в ЕС.Европейската агенция по лекарствата (EMA) опазва и насърчава човешкото здраве и здравето на животните, като оценява и контролира лекарствата в рамките на Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП).Основните задачи на Агенцията са да разрешава и извършва мониторинг на лекарствата в ЕС. Предприятията подават заявления до Агенцията за единно разрешение за употреба, което се издава от Европейската комисия. Разрешението им позволява да предлагат съответното лекарство на пазара в ЕС и ЕИП. Като се има предвид широкият обхват на централизираната процедура, употребата на голяма част от наистина новаторските лекарства в Европа се разрешава от EMA.

Агенцията изпълнява своите задачи чрез: улесняване на разработването на лекарства и достъпа до тях; оценяване на заявленията за разрешения за употреба; мониторинг на безопасността на лекарствата през целия им жизнен цикъл и  предоставяне на информация на медицинските специалисти и пациентите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *