София планира 1,433 млрд. лева бюджет за догодина

1,433 млрд. лева е размерът на бюджета на Столична община за 2018 г., който е със 104,868 милиона лева повече от тазгодишния. Това каза на пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която представи проектобюджета на Общината за 2018 г., който ще бъде предложен за гласуване след две седмици на заседание на Столичния общински съвет.

„Планираме догодина да съберем 654 мпн. лева приходи. Тенденцията е постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 г. до 2016 г. сме осигурили със 151 млн. лева повече, без да се е променял размерът на местните данъци и такси“, посочи Фандъкова. Тя уточни, че нарастването на приходите се дължи на развитие на икономиката и бизнеса в града. В проектобюджета са заложени 103 млн. лева от основния данък върху недвижимите имоти.

Близо половин милиард лева ще инвестира Столична община през 2018 г., като над 383 млн. лв. от тях са европейски средства. Еврофинансирането е основно за третия лъч на метрото, за който се предвиждат над 327 млн. лв. Други 103 млн. лв. еврофинансиране и от бюджета са планирани за ремонт на улици и булеварди, трамвайни трасета и други подобрения на инфраструктурата.

Ще бъдат ремонтирани основно ул. „Граф Игнатиев“ и пл. „Славейков“, като за тях са заложени близо 13,4 млн. лева. Ще бъдат доставени 142 автобуса, 20 електробуса и нови трамваи. „Близо 6,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изцяло ново трамвайно трасе по ул. „Граф Игнатиев“, което ще бъде изпълнено по нова технология“, обясни кметът на София.

Общо 1,2 млн. лв. са планирани за 2018 г. за изграждане на локалната улична мрежа към Северната скоростна тангента, след като приключат отчуждителните процедури, които се обжалват от собственици на имоти.

„Започва работата по изграждането на първия етап от Източната тангента – от бул. „Ботевградско шосе“ до Северната скоростна тангента. Продължава и ремонтът на мостови съоръжения, за като сме отделили 4 млн. лв.“, обясни Йорданка Фандъкова, информира infostock.bg.

Очаква се догодина да започне друг голям проект – цялостна реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“. Дейностите по реконструкция на две трамвайни трасета по ул. „Каменоделска“ и в участък от бул. „България“ трябва да започне също догодина. Фандъкова посочи, че инвестициите само за трамвайните трасета са в размер на малко над 37,5 млн. лв.

Целият проектобюджет за 2018 г. ще бъде предложен за гласуване след две седмици на заседание на Столичния общински съвет.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *